Ma már kevés egyetemes dolog létezik, ám egy csésze tea elfogyasztása épp az a fajta élmény, amelyhez a világ összes kultúrája hozzátett. A Mecsek Teacsalád gazdag kínálatában minden vásárló megtalálhatja a számára leginkább ideális fajtát és ízvilágot.

Sokak számára a teafogyasztás olyan, mint a kávézás. A teázás szerelmesei szerintem máshogyan gondolkodnak erről.

A tea őshazájához viszonyítva minden egyes földrajzi területre jellemző a saját „hagyománya”, elég csak a japán, a kínai, az indiai vagy angol teatradíciókat felidéznünk. Mi úgy gondoljuk, hogy a teán keresztül a világ történelmét ismerhetjük meg: hogyan utaztak az emberek kontinensről kontinensre, vitték magukkal régi szokásaikat új lakóhelyükre.

SONY DSC
Fotó: Mecsek Tea

Vannak napszakhoz, nemhez, hangulathoz vagy évszakhoz passzoló teakeverékek?

Leggyakrabban a reggeli-kora délelőtti időszakban kerül a csészékbe a feketetea-alapú, bergamott-olajjal ízesített klasszikus: az Earl Grey. Teaüzemünkben filterezett formában készül, a reggeli időhiányban praktikus és gyors. Sokan nem tudják, hogy a fekete teában levő koffein hosszabb ideig fejti ki hatását, mint ugyanannyi, de kávéból felszívódó koffein. Az elmúlt években a fekete teákkal szemben egyre nagyobb teret hódítanak a korábban kevésbé kedvelt zöld teák, melyet cégünk háromféle módon kínál: natúran, citrommal ízesítve vagy gyömbérrel és citromízzel kiegészítve. Jó, ha tudjuk: a zöld tea serkenti a szellemi teljesítőképességet, segíti a koncentrálást, növeli az izom mozgékonyságát és enyhíti a fáradtságérzetet. Nem meglepő, és cégünk tapasztalatai is azt mutatják, hogy a teák alapvetően a hűvösebb-hidegebb időszakokban fogynak. A vásárlók egészségtudatosságának előtérbe kerülését jelzi a sokszor konkrét egészségmegőrző-, egészségvédő vagy éppen házi gyógyászati céllal fogyasztott herbateák (gyógyteák) fogyasztása.

Cégünk ezen a téren is széles palettán kínálja a választás lehetőségét: az egykomponensű gyógynövényektől a leggyakoribb panaszokra összeállított gyógynövény keverékig adunk bevált, a népgyógyászat tapasztalatait felhasználó megoldást. Stresszoldó teakeverékünkben a gyógynövény komponensek egymás hatását erősítve nyújthatnak segítséget a feszültség kezelésében, akár napközben, akár az esti ellazulást-elalvást megkönnyítve. Magnézium Varázs teakeverékünk fogyasztásával természetes segítséget kaphat a gyakori ingerlékenység, koncentrációs képesség javítására.

SONY DSC
Fotó: Mecsek Tea

A megfázásos időszakra többféle teát is kínálunk. Ezek közül legnépszerűbb az Immunerősítő tea. Legfőbb hozzávalója az echinacea, azaz bíbor kasvirág, a szervezet ellenálló képességet erősítő gyógynövény. Téli Rege teánk megfázás ellen ható gyógynövényeken kívül fahéjat és szegfűszeget is tartalmaz, ezért akkor is érdemes kortyolgatni, ha csak valami fűszeres meleg italra vágyunk.  A Gyerek Köhögés elleni teánk nemcsak hatékony, de nagyon finom is, emiatt szívesen fogyasztják a kicsi betegek. Mézzel ízesített rooibos teánk is, a Mézes Mackó tea gyerekeknek készül.

Egy-egy kifejezetten nőknek, illetve férfiaknak szánt teánk a Klimax és a Prosztata tea. Akár kipróbálásra, akár ajándékötlethez kétféle Gyümölcstea mixet is forgalmazunk: népszerű az erdei gyümölcs-feketeribizli-vadmeggy és citrom ízeket tartalmazó válogatás, de a mediterrán ízeket is megtalálhatják vásárlóink a lime-maracuja-joghurt, gránátalma, őszibarack és kékszőlő ízekkel összeállított Gyümölcstea mix2 válogatásunkban.

A teák egy részét gyógyteának nevezik: mi alapján? 

A gyógyteák rendelkeznek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyével, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények. Előállításuk körülményeit, összetételüket, fogyasztóknak szánt javallatukat szigorúan és rendszeresen ellenőrzi a hatóság. Közel 120 teánkból 11 gyógytea. Miénk az országban másodikként kiadott ilyen engedély még 1986-ból: ez egy epehajtó teakeverék 100 g-os kiszerelésben. De meg kell említenünk a Baby filteres teakeveréket, amely az egyetlen, OGYÉI engedéllyel rendelkező teakeverék, amely újszülött kortól adható a szélgörcsök-puffadás tüneteinek enyhítésére. A gyógynövények alkalmazásakor az egyéni érzékenységet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Célszerű minden önállóan összeállított gyógynövénykúrát a háziorvossal egyeztetni és figyelemmel kísértetni, különösen állandó gyógyszerszedés idején.

Gondolom, komoly szakértelem, tapasztalat szükséges ahhoz, hogy teákat kínáljunk az embereknek.

Gyógyteáink kifejlesztésében, összetételük, hatásosságuk meghatározásában a Mecsek Tea két szakembere vesz részt: Prof. Dr. Szabó László Gyula (Ph.D., D. Sc.), a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, emeritus professzora, aki a termékfejlesztés felelőse, míg Dr. Halász Zsuzsanna szakgyógyszerész az üzem minőségbiztosításáért felel. A teakeverékek előállítása a pécsváradi üzemünkben történik, amely rendelkezik HACCP-engedéllyel is, ami szükséges az élelmiszer kategóriájú teakeverékek előállításához.

(x)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/tea-6.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/tea-6-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges élet,gyógyteák,Mecsek tea,pécsi teák,tea szertartás,teakeverék,teázási szokásokMa már kevés egyetemes dolog létezik, ám egy csésze tea elfogyasztása épp az a fajta élmény, amelyhez a világ összes kultúrája hozzátett. A Mecsek Teacsalád gazdag kínálatában minden vásárló megtalálhatja a számára leginkább ideális fajtát és ízvilágot. Sokak számára a teafogyasztás olyan, mint a kávézás. A teázás szerelmesei szerintem máshogyan...