Gyakran emlegetjük az ismert női alakok között Marie Curie vagy Teréz anya nevét. Jeanne Baret-ről vagy Grace Hopperről azonban már kevesebben tudnák megmondani, kik is voltak. Összegyűjtöttünk három olyan különleges nőt, akik munkájukkal, kalandvágyukkal vagy bátorságukkal örökre megváltoztatták a történelem folyamát.

Grace Murray Hopper

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztje kevés dologhoz nem értett: matematikusként végzett, és a számítógép-tudomány egyik úttörőjeként vonult be a történelemkönyvekbe. Egyike volt a Mark I. számítógép első programozóinak. Ő írta az első fordítóprogramot, amely valamely programozási nyelven írt programot képes a számítógép számára lefordítani, valamint neki tulajdonítják a “debugging” (számítógépes programok hibakeresése) kifejezés elterjesztését is. Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egy rombolója, az USS Hopper és a NERSC kutatóközpont (National Energy Research Scientific Computing Center – az USA Nemzeti Energiakutató Tudományos Számítóközpontja) leggyorsabb számítógépe, a Cray XE6 “Hopper” is az ő nevét viseli.

Jeanne Baret

Ő volt az első nő, aki a XVIII. század derekán körbehajózta a Földet. Ekkoriban nők nem utazhattak a francia haditengerészet hajóin. Férjét, a szintén botanikus Philibert Commersont elhívták Louis Antoine de Bougainville felfedező csapatával, ő pedig férfinek öltözve a hajó indulása előtt felajánlotta inasi szolgálatait. Évekkel később, amikor Jeanne visszatért Párizsba háromezer új és addig ismeretlen növényfajt adományozott a Természettudományi Múzeumnak, amelyek közül egyet, a Solanum baretiae-t róla neveztek el nemrég.

Eleanor Roosevelt

Bár hivatalosan az Egyesült Államok first lady-je volt, gyakran emlegették a világ First Ladyjeként is. Támogatta férje, Franklin D. Roosevelt kormányzati politikáját, a New Dealt, és az emberi jogok szószólója lett. Ő alapította meg az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ), és hozzájárult, hogy megalakuljon Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata.

Szerző: bb

Forrás:

https://www.m5tv.hu/kulonora/

https://wikipedia.org

 

 

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/eleanor-roosevelt-800.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/eleanor-roosevelt-800-150x150.jpgNews CitySzínesEleanor Roosevelt,híres nők,karizmatikus nők,nők a történelembenGyakran emlegetjük az ismert női alakok között Marie Curie vagy Teréz anya nevét. Jeanne Baret-ről vagy Grace Hopperről azonban már kevesebben tudnák megmondani, kik is voltak. Összegyűjtöttünk három olyan különleges nőt, akik munkájukkal, kalandvágyukkal vagy bátorságukkal örökre megváltoztatták a történelem folyamát. Grace Murray Hopper Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének tisztje kevés...