Az eredetileg orosz származású Vera Obolensky fiatalon hagyta el szülőhelyét: az orosz polgárháború idején családjával, mivel apja arisztokrata volt, egészen Párizsig menekült. Obolensky először modellként kezdett dolgozni, majd titkárnő lett Jacques Arthuys iparos mellett. A második világháború előtt férjével, Nicholas Alexandrovich Obolensky herceggel együtt jobban élt, mint a legtöbb orosz menekült Franciaországban – partikat rendezett, utazott, és soha nem kellett gondolkodnia a pénzen.

Aztán 1940-ben Franciaország elesett és főnöke az ellenállók élére állt, a szervezet elnöke lett. Politikai menekülteknek segített megszökni a börtönből, kijátszva sokszor a náci katonákat. Obolensky a férfi titkárnője maradt, és komolyan részt vett a hírszerzésben és a szervezet működésében. Híresen jó volt a memóriája – állítólag soha nem kellett leírnia semmit -, és könnyen szedett ki titkos információkat a Gestapo tagjaiból, akik spanyol táncosokkal és kokainnal múlatták az időt a párizsi bárokban. Bár nevét ma már kevesen ismerik, a második világháború alatt a francia ellenállás egyik legfontosabb alakja volt.

1943-ban egy barátnője, a szintén ellenálláshoz tartozó Sofka Nossovitch házában kapták el. A kihallgatások során „Semmit Nem Tudok Róla hercegnőnek” nevezték el, mert nem adta ki az informátorait, és az utolsó percig védte a társait. Nem kínozták meg, de 1944-ben halálra ítélték, az enyhítő petíciót pedig nem volt hajlandó aláírni.

Barátnője, rosszabbul járt: jeges vízzel kínozták – így ő végül aláírta a kegyelemkérő lapot, nem ítélték halálra, és munkatáborban túlélte a háborút.

Obolenskyt 1944 augusztusában, Ausztriában végezték ki guillotine-nal. Teste dr. Hermann Stieve-hez került, aki a Berlini Egyetem kutatója volt, és a stressz, valamint a környezeti hatások a női reproduktív rendszerre tett hatásait tanulmányozta. A forradalmár testét soha nem találták meg.

Férje a buchenwaldi koncentrációs táborban élte túl a háborút, mikor hazatért, könyvet írt feleségéről.

Szerző: bb

Forrás:

https://www.m5tv.hu/kulonora/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/modell_kemno1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/modell_kemno1-150x150.jpgNews CitySzínes2. világháború,kém hercegnő,kémkedés,Obolensky hercegnőAz eredetileg orosz származású Vera Obolensky fiatalon hagyta el szülőhelyét: az orosz polgárháború idején családjával, mivel apja arisztokrata volt, egészen Párizsig menekült. Obolensky először modellként kezdett dolgozni, majd titkárnő lett Jacques Arthuys iparos mellett. A második világháború előtt férjével, Nicholas Alexandrovich Obolensky herceggel együtt jobban élt, mint a legtöbb orosz menekült...