Nem csak az idegesség miatt, de a legnyugodtabb pillanatainkban is hullik a hajunk. Ez a folyamat normális és természetes, kivéve, ha túl sok száltól szabadulunk meg és azok később sem nőnek újra. A kóros hajhullások kezelése során megpróbálják stimulálni és megfelelően ellátni vérrel a szőrtüszőket, illetve igyekeznek megfékezni a meglévő hajszálak kihullását.

Ha naponta 40–60 hajszálnál több hullik ki a frizurából, akkor a szakemberek szerint már hajhullásról beszélünk. Ez érinthet kisebb foltoka, vagy szétszórtan a teljes fejtetőt. A végeredmény sajnos mindkettőnél ugyanaz – teljes kopaszodáshoz vezethet. Férfiaknál jellemző a V-alakban a fejtető felé tartó kopaszodás, míg a nőknél a foltos hajhullás tipikusabb.

Vannak, akik szüleiktől, nagyszüleiktől öröklik a hajlamot – ám fontos tudni, hogy a genetika önmagában még nem döntő, hiszen a folyamatban a hormonok is komoly szerepet játszanak.

A kopaszodási folyamat némileg eltérő a két nemnél: a nők idő előtti kopaszodásáért elsősorban ugyanis a hormonok felelnek. A fő bűnös a tesztoszteronból képződő DHT-hormon. Ez, a nők szervezetében is termelődő férfihormon enzim hatására alakul át DHT-vá, amely kapcsolódik a szőrtüszők sejtjein található speciális receptorokhoz. Ez a kémiai reakció okoz idővel krónikus hajhullást – a normális hajszálak növekedési ciklusa lerövidül, a hajtüsző pedig egyre kisebb lesz. Így az addig életerős, vastag hajszál fokozatosan elvékonyodik, és addig fogy, míg egy szabad szemmel alig látható, pigmenthiányos piheszőrré nem szelídül.

Sokszor még ebben a formában is évekig sikerül életben maradnia a jobb sorsra is érdemes hajszálnak, de hatékony orvosi kezelés nélkül végül elpusztul. A sors torz fintora, hogy ennek a férfihormonnak kettős hatása van a szőrtüszőkre. Míg a hajszálakra pusztító hatást gyakorol, addig ugyanennek a hormonnak köszönhetően erősödik az arc, az orr, a fül és egyéb testrészek szőrzete. Ez persze a kopaszodó nőket egyáltalán nem vigasztalja.

Forrás: hajbetegsegek.hu

Szerző: Sarnyai Tibor

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/hajhullás.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/hajhullás-150x150.jpgNews CityEgészséghajbetegségek,hajhullás,hajhullás kezelése,kopaszodásNem csak az idegesség miatt, de a legnyugodtabb pillanatainkban is hullik a hajunk. Ez a folyamat normális és természetes, kivéve, ha túl sok száltól szabadulunk meg és azok később sem nőnek újra. A kóros hajhullások kezelése során megpróbálják stimulálni és megfelelően ellátni vérrel a szőrtüszőket, illetve igyekeznek megfékezni a...