Amikor úgy ébredünk, hogy reggelizni sincs kedvünk, nem hogy munkába indulni… Semmi nem érdekel, és semmi nem foglalkoztat. Depresszió vagy csak hiszti?

Hangulatunk gyakran változik, akár a nap folyamán is, az események tükrében: egyes történések felvidítanak, egyesek pedig letörnek minket. De ezek az érzések leginkább jönnek-mennek, a baj ott kezdődik, amikor a kedvtelenség maradandó állapottá válik.

A depresszió a leggyakoribb hangulatzavar, egy huzamos ideig fennálló állapot, amely a többi között befolyásolja a beteg munkaképességét, kapcsolatait és az életről alkotott felfogását is.  A depresszió nem csak az „elszenvedőjének”, hanem a környezetének is nagy szenvedés.

A beteg üresnek, értéktelennek érzi magát, nem tud szeretetet érezni sem a családja, sem a barátai iránt. Van, aki irigységet él meg azok iránt, akik tudnak önfeledten nevetni. A depressziós ember úgy érzi, hogy mindenki csak akar tőle valamit, de ha neki van szüksége segítségre, magára marad.

Jövőképük negatív, mindenben a rosszat látják. Beszédük néha zavaros, halk, lelassult.

A tüneteket azonban könnyű összekeverni a manapság szintén divatos „kiégéssel”. Ezt a szindrómát elsősorban a munkahelyen előkerülő stressz faktorokkal hozzák összefüggésbe. Leginkább a 25 év körüliek – diplomás, munkatapasztalattal rendelkezők – érintettek, tartják az erre specializálódott kutatások eredményei. Egyik legfőbb oka, hogy a munkával kapcsolatos elvárások nem egyeznek a valósággal.

A kiégés szindróma egyik legfontosabb tünete a halogatás, szorongó jövőkép mellett a munka eredményességének csökkenése, valamint a célok és törekvések elvesztése. Azok, akik a kiégés szindrómában érintettek, 1-2 éves munkatapasztalat után jönnek arra rá, hogy az általuk választott szakma, vagy életstílus a személyiségükhöz nem passzol.

A depresszió népbetegség, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra ez a kórkép jelenti majd az egyik legnagyobb népegészségügyi problémát.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.lelkititkaink.hu/

http://www.hazipatika.com/

http://www.vehir.hu/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/depresszió-4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/depresszió-4-150x150.jpgNews CityEgészségdepresszió,hangulatbetegség,hangulatjavítás,kiégés szindróma,szorongás kezeléseAmikor úgy ébredünk, hogy reggelizni sincs kedvünk, nem hogy munkába indulni… Semmi nem érdekel, és semmi nem foglalkoztat. Depresszió vagy csak hiszti? Hangulatunk gyakran változik, akár a nap folyamán is, az események tükrében: egyes történések felvidítanak, egyesek pedig letörnek minket. De ezek az érzések leginkább jönnek-mennek, a baj ott kezdődik,...