Életének 92. évében elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze – tudatta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt.

Az 1945 utáni rendezőnemzedék legegyénibb hangú, különös látványérzékenységű tagja a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. A magyar filmművészet legjobbjai között tartják számon a mai napig.

A cannes-i filmfesztiválra hat filmjét – Liliomfi, Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Az utolsó kézirat – hívták meg az Arany Pálmáért folyó versenybe. A Szerelem megkapta a zsűri díját, a katolikus sajtó díját, Darvas Lili és Törőcsik Mari alakítását külön kiemelte a zsűri.

Több korszakos magyar filmet rendezett, a két legismertebb talán a Liliomfi és a Szerelem, ez utóbbi Déry Tibor novellájából készült. Filmjei megjárták a londoni, a New York-i, a San Sebastián-i, a madridi fesztiválokat és számos díjat nyertek.

Évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Kapott Balázs Béla-díjat, érdemes és kiváló művész volt, 2004-ben Budapest díszpolgárává avatták, 2005-ben megkapta Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, csillaggal. 2014 óta a Nemzet Művésze.

Makk Károly nem sokkal halála előtt még azon gondolkodott, hogy új filmet kellene forgatni.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.hirado.hu/

http://index.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/makk-karoly2-1024x576.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/makk-karoly2-150x150.jpgNews CityBelföldmagyar filmművészet,Makk KárolyÉletének 92. évében elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze - tudatta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, amelynek az elnöke volt. Az 1945 utáni rendezőnemzedék legegyénibb hangú, különös látványérzékenységű tagja a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. A magyar filmművészet legjobbjai között...