A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott. Ezzel párhuzamosan pedig megjelentek azok a nézetek, melyek a hús étrendünkből való elhagyását támogatják. Vannak azonban, akik a mértékletes húsfogyasztást az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához tartják nélkülözhetetlennek. Valójában fontos-e, hogy fogyasszunk húst?

A hús alapvető emberi élelmiszer, fontos táplálék. Teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amely az emberi szervezet számára létfontosságúak. Ezek testépítő vegyületek, amelyek a vázizomzat, a szívizom, a belső szervek, illetve a csontok felépítéséhez, az immunrendszer, a sebgyógyulás és a növekedés folyamataihoz nélkülözhetetlen anyagokkal járulnak hozzá, emellett kis mennyiségben energiával látják el a szervezetet. Napi 5-6 dkg hús elfogyasztása fedezi egy ember esszenciális aminosav szükségletét és a fehérjeigényének pedig az egynegyedét.

A közhiedelemmel ellentétben a fehérjék mellett a zsiradékok fogyasztása is elengedhetetlen. Feladatuk a sejtépítés, a zsírban oldódó vitaminok tárolása, segítik az aromaanyagok érvényesülését, illetve mechanikai védelmet és hőszigetelést nyújtanak.

A húsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B1, B2, niacin, B6, B12 vitaminokat, valamint sok vasat szolgáltatnak szervezetünknek. Ezek hiánya kellemetlen tüneteket okozhat: fáradékonyság, gyulladások, álmatlanság, vérszegénység, bőrtünetek jelenhetnek meg.

A sovány húsok alacsony szénhidrát- és zsírtartalmuk miatt a fogyókúrázók kedvenc ételei közé tartoznak. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és akár egészségtelen étel is.

A sertéshús kiemelkedő B1 vitamintartalmát tekintve, ebből ötször többet tartalmaz, mint más húsok, a zsírban oldódó vitaminok közül pedig nagy mennyiségű A és D vitamin van benne.

A húsok nemcsak a kiegyensúlyozott étrend részei, de változatos az íz világuk is és elkészítésük sem bonyolult.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/

http://www.napfenyes.hu/

http://www.hazipatika.com/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/húsfogyasztás-4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/húsfogyasztás-4-150x150.jpgNews CityEgészségélet hús nélkül,fehérjebevitel,hús jótékony hatásai,húsfogyasztás,vegan életmódA húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott. Ezzel párhuzamosan pedig megjelentek azok a nézetek, melyek a hús étrendünkből való elhagyását támogatják. Vannak azonban, akik a mértékletes húsfogyasztást az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kialakításához tartják nélkülözhetetlennek. Valójában fontos-e, hogy fogyasszunk húst? A hús alapvető emberi élelmiszer, fontos táplálék. Teljes értékű...