A hosszú forró nyár után, amikor már mindenki telített a kalandokkal, beindul a nagyüzem és újra visszaáll a világ rendje: becsöngetnek az iskolákba, kezdetét veszi az újabb tanév. Hogyan készülhetünk fel a legkevesebb vesztességgel az újabb nagy menetre?

Mindenkiből más és más érzéseket vált ki az újabb iskolai tanév kezdete. A szülők leginkább a nyártól és logisztikától megfáradva, már-már imára kulcsolt kézzel várják, hogy végre becsengessenek és újra tökéletes rendszer uralja a kaotikus családi életet. A gyerekek pedig igazi lázadóvá válva, minden atomrészecskéjükkel kifejezik tiltakozásukat a tanítás ellen. Valahogy mégis muszáj megtalálni az arany középutat, hogy mindenki jól érezze magát az új helyzetben. Törekedjünk arra, hogy az újabb váltás során a lehető legkevésbé sérüljön a családi béke! Íme 3 jótanács a nyár végi hajrá túléléséhez!

  1. Legyünk okosabbak gyerekeinknél és semmiképpen ne álljunk le velük vitatkozni!

A gyerekek, tiltakozásuk első jeleként negligálnak minden olyan kérést, utasítást, gondolatot, aminek köze van az iskola, suli, tanulás, tanítás, osztályfőnök, tanóra, iskolatáska szavakhoz. Ez erősen megnehezíti az iskolára való felkészülést. Ne felejtsük el, hogy nekünk kell okosabbnak lenni… már-már csőbe húzni a gyerekeinket… ha nem akarunk hosszú veszekedéseket. Szépen csendben, titokban kezdjük el a felkészítő bevásárlást nélkülük… Bár sokan arra esküsznek, hogy a legjobb módszer az iskolai gondolat hozzászoktatására az, ha mindent együtt intézünk gyerekünkkel, azért azt ne felejtsük el, hogy erre nem minden csemete alkalmas! Az első legfontosabb tanács tehát az, hogy vegyük figyelembe gyermekünk igényeit és a családi béke fenntartásának lehetséges eszközeit, majd döntsünk bölcsen, semmiképpen se a konvenciók irányítsanak!

  1. Szépen lassan ütemezzük az iskolaévre való átállást!

Az egyik legnagyobb probléma a lefekvés és felkelés körüli mizéria augusztus és szeptember hónapokban. Miután a nyári szezonban igen csak messzire szalad a ló mindenkivel, talán ez okozza legnagyobb feladatot. Ha magunk is nehezen fekszünk és kelünk, ne csodálkozzunk rajta, ha gyerekünk is bevágja a durcát, amikor lehetetlenül korán ágyba küldjük, mondván „nem fog tudni felkelni”. Miért várjuk el egy kicsitől, kamasztól azt, hogy ingerdús környezetből fejest ugorjon az ágyba, csak azért mert nekünk úgy kényelmesebb, vagy mert mi felnőttek azt úgyis sokkal jobban tudjuk? Mutassunk inkább példát, feküdjünk mi is korábban és keljünk mindennap kicsit korábban. Emellett pedig beszélgessünk a gyerekekkel! Mondjuk el nekik, hogy számunkra is megterhelő az évkezdés! Hadd érezzék az iskolások azt, hogy nekünk is vérzik a szívünk a nyári, szabadabb életünk után, mi is emberből vagyunk.

  1. Csináljuk kedvet a gyerekeknek az újabb tanévhez!

Nem könnyű ráhangolódni újra a matematikára, környezetismeretre… bármilyen tantárgyra. Ha minket is kiráz a hideg, ahogy előre vizionáljuk a késő esti magolásokat, dolgozati felkészüléseket, akkor vajon mit érzhet gyerekünk? Könnyítsük meg életünket azzal, hogy egyre több osztálytársat integrálunk iskolás gyerekünk életébe újra. Az első becsengetés előtt érdemes már nem csak a legjobb barátokkal tartani a kapcsolatot, hanem felvenni egyre több osztálytárssal. Kerüljenek elő szép lassan a kedvenc tantárgyak könyvei, játszunk családi ki-mit-tud játékot, elevenítsük fel a legjobb sztorikat az előző évekből!

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/stresszoldás-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/stresszoldás-2-150x150.jpgNews CityÉletmódfelkészülés az iskolára,gyereklélektan,iskola,iskolakezdésA hosszú forró nyár után, amikor már mindenki telített a kalandokkal, beindul a nagyüzem és újra visszaáll a világ rendje: becsöngetnek az iskolákba, kezdetét veszi az újabb tanév. Hogyan készülhetünk fel a legkevesebb vesztességgel az újabb nagy menetre? Mindenkiből más és más érzéseket vált ki az újabb iskolai tanév...