A szívinfarktus legtöbbször nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Az is előfordul, hogy észre sem vesszük, hogy infarktusunk van. Ez nőknél és idősebbeknél még jellemzőbb eset.

A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. Kialakulását, csakúgy, mint az abból való felépülést, befolyásolja az életvitelünk: táplálkozási szokásaink, a testmozgás és legfőképpen a stressz mértéke és kezelésének képessége.  Az egészségesebb életvitel ahhoz is hozzájárul, hogy csökkenjen a további szívinfarktusok kialakulásának kockázata.

A szívinfarktus tipikus jelei jól ismertek, azonban néha nem könnyű felismerni, mivel a tünetek mértéke nagy egyéni különbségeket mutat. A szívinfarktus sokszor nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt ábrázolják. Nőknél, idősebbeknél, illetve cukorbetegeknél a szívinfarktus tünetei kevésbé észrevehetők. Vannak, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető jelek.

Ettől függetlenül minél több tünetet észlel önmagán az alábbiak közül, annál nagyobb a valószínűsége, hogy önnek szívinfarktusa van: nyomásérzés a mellkas közepén, esetleg csak furcsa teltségérzés vagy szorító mellkasi fájdalom, ami több mint néhány percen keresztül fennáll; kisugárzó fájdalom a mellkasból a váll, a kar, a hát vagy akár a fogak, az állkapocs irányába; egyre sűrűsödő mellkasi fájdalmak; folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén; légszomj; izzadás; megsemmisülés-érzés; ájulás; hányinger, hányás.

A szívinfarktus bármikor kialakulhat, munkában, sportolás közben, pihenéskor, illetve mozgás esetén is. Bár hirtelen is jelentkezhet, sok, infarktust elszenvedő embernél órákkal, napokkal vagy már hetekkel korábban figyelmeztető jelek alakulnak ki. A szívinfarktus legelső figyelmeztető jele a vissza-visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgásra erősödik és pihenésre szűnik. Ezt már a szív elégtelen vérellátása okozza. Ha ilyet érez, irány az orvos!

Szerző: Sarnyai Tibor

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/infarktus-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/infarktus-2-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges élet,infarktus,mellkasi fájdalom,szívinfarktusA szívinfarktus legtöbbször nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a tévében vagy a moziban láthatjuk. Az is előfordul, hogy észre sem vesszük, hogy infarktusunk van. Ez nőknél és idősebbeknél még jellemzőbb eset. A szívinfarktus a szívizom egy részének elpusztulása a vérellátás elégtelenné válása miatt. Kialakulását, csakúgy, mint az...