Verespatak ősi aranybányász település, ahol már a rómaiak is aranyat kutattak. Több mint három éve eldőlt, hogy nem lesz új, a környezetre veszélyt jelentő ciános technikával működő aranybánya az erdélyi településen.

Sőt, azon a területen semmilyen bánya sem lesz: az addig a kanadai befektetőt támogató román állam 2014-re meghátrált a tüntetéshullám és a nemzetközi tiltakozások miatt – olyannyira, hogy az aranybánya által fenyegetett települést még az UNESCO világörökségi listájára is feltették, ezzel is ellehetetlenítve a bő 300 tonnányi aranyat rejtő terület kitermelését és a természet bedarálását. Mint ismeretes, a ciánt alkalmazó technológia 16 km²-nyi terület tönkretételét jelentette volna. A bánya tervezett 15 éves működése után a környezetszennyezés száz évig tartana. 2005-ben a kanadai kormány támogatását fejezte ki a projekt mellett, míg Magyarország ellenezte a tervet. A magyar lakosság szintén, hiszen emlékezetes maradt a 2000-ben lezajlott tiszai ciánszennyezés.

A harc azonban azóta is tart, csak éppen már nem a természet, a kulturális örökség és a helyiek között, hanem a román állam és a kanadai bányamogul, a Gabriel Resources között. Ők a korábbi szerződéseikre és a végül el sem induló kitermelésre való majd két évtizedes várakozásukra hivatkozva most elmaradt hasznukat követelik. Nem nagyon cizellálták, ezen a nyáron egy összesen 4,4 milliárd dolláros kártérítési igényt jelentettek be. Az összeg nagyságrendjéhez érdemes tudni, hogy ez a 4 milliárd dollár a román GDP kettő százaléka. A román állam erre bejelentette, hogy a kanadaiak elmulasztottak befizetni 8.6 millió dollárnyi áfát a 2011–16 között vásárolt árukért és szolgáltatásokért, amit most kérnek rendezni, plusz a büntetés és plusz a kamatok.

A kanadai Gabriel Resources persze nem tartja véletlennek az időzítést, és ahogyan ezt a Guardian megírta, szimpla megtorlásról beszél, amiért ők nemzetközi döntőbírósághoz fordultak Romániával szemben.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/verespatak-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/verespatak-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágaranybánya,aranybányászat,cián technológia,VerespatakVerespatak ősi aranybányász település, ahol már a rómaiak is aranyat kutattak. Több mint három éve eldőlt, hogy nem lesz új, a környezetre veszélyt jelentő ciános technikával működő aranybánya az erdélyi településen. Sőt, azon a területen semmilyen bánya sem lesz: az addig a kanadai befektetőt támogató román állam 2014-re meghátrált a...