Szinte áttekinthetetlenül széles a mai orosz irodalom választéka. A nyolcvanas években indult szerzők: Pelevin, Szorokin, Jerofejev népszerűek, milliós olvasótáboruk van, ám megosztó személyiségek.

Az első, aki eszünkbe juthat a címbéli kérdésre, az Viktor Pelevin, aki széles ismertségnek örvend Magyarországon is.  Pelevin fantasztikus figura, sokat is fordítják. A szerző mintha állandóan rejtőzködne, a prózája is a valós és a virtuális világok különös keveréke. Szintén nagyon népszerű Szergej Kuznyecov, aki újságíróból lett író. A Pillangó bőre című regényét már németre és olaszra is lefordították – neki rendkívül bonyolult elbeszélő technikája van.

Komoly hazafias indulatokat váltott ki Oroszországban Ljudmila Ulickaja munkássága is. Sokan szuperlatívuszokban írnak róla, de rengetegen támadják is. Említhető még Zahar Prilepin is, aki kommandósként, később haditudósítóként vett részt a csecsen háborúskodásban. Alekszandr Tyerehov szintén katonatörténetekkel lett híres, az orosz tábornoki kar felbőszült leleplező erejű novelláin. Több nyelvre lefordították a Patkányölő című szatirikus regényét és a Kőhidat is, amely a sztálini kor Moszkvájában játszódó szerelmi történet.

Elégedettek lehetünk a mai orosz irodalom itthoni kiadásával is. Ma bőségesebb választékot kap az olvasó orosz művekből, mint a kortárs olasz, német vagy brit prózából. Az persze előfordul, hogy a kiadók csak akkor döntenek egy orosz szerző kiadásáról, amikor angolul vagy németül is sikeres lett. Ami hátráltatja az orosz irodalom teljes megismerését, hogy hiányosak és elavultak a fordítások, amelyek az „ezüstkor” nagyjainak, az orosz szimbolista próza képviselőinek, Andrej Belijnek és Fjodor Szologubnak vagy az avantgárd próza egyik legjelentősebb alakjának, Andrej Platonovnak műveiből készültek. Pedig ezek a szerzők valódi fordulatot hoztak az orosz irodalomban – hasonlót ahhoz, mint Proust, Kafka vagy Joyce. Érdemes lenne újrafordítani, újraolvasni őket.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/kortárs-orosz-írók-2.pnghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/kortárs-orosz-írók-2-150x150.pngNews CityKultúrakortárs irodalom,legjobb kortárs művek,orosz irodalomSzinte áttekinthetetlenül széles a mai orosz irodalom választéka. A nyolcvanas években indult szerzők: Pelevin, Szorokin, Jerofejev népszerűek, milliós olvasótáboruk van, ám megosztó személyiségek. Az első, aki eszünkbe juthat a címbéli kérdésre, az Viktor Pelevin, aki széles ismertségnek örvend Magyarországon is.  Pelevin fantasztikus figura, sokat is fordítják. A szerző mintha állandóan...