Régen a cipőket egyedileg, a lábunkról készült minta alapján készítette a mester. Ma pedig egyencipőket hordunk, amelyeknek rajtunk kívül még százezer másik ember lábára is jónak kell lenniük. Nem csoda, ha lábunknak is éppúgy pihenésre van szüksége, mint a többi testrészünknek.

Mezítláb lenni egészséges. Az egészséges láb gondoskodik arról, hogy ne legyen probléma testünk statikájával. Ha a két láb gyenge, akkor az egész test kibillen az egyensúlyából. Ha lábproblémáink vannak, akkor nemcsak a térdünk, hanem a testünk is helytelen állásba tolódik el. Ez manapság szinte minden olyan emberre jellemző, aki egész évben zárt cipőben jár. Amerikában szakemberek eredtek annak a kérdésnek a nyomába, hogy vajon a modern futócipők alkalmasabbak-e a futásra, mint a meztelen láb. Az eredmények alapján a mezítlábas futás terheli a legkevésbé a láb-, térd- és csípőízületet. Túrázni sokfelé lehet, de most olyan helyeket gyűjtöttünk össze, ahol mezítláb is ér, sőt, ajánlott lenni.

Békásmegyer-Ófalu mezítlábas ösvény

Jó ideje várja már vendégeit az ösvény, melyet az Óbor-Kör Egyesület hozott létre. Nagy plusz, hogy egy játszótér mellett terül el és a használata teljesen ingyenes. Az ösvényen huszonhárom féle különböző járófelületen sétálhatunk.

Konda-völgyi Kneipp-ösvény

Ez az ösvény Dombóváron található, a Fogadalmi liget legmélyén. A parkban egy tavat is találunk, amelyet egy 125 méteres ösvényen lehet körbesétálni. Az ajánlás szerint mezítláb.

Tabajdi Mezítlábas park

Ez a park elég rendesen igénybe veszi majd a lábizmokat. Ebben a mezítlábas parkban van olyan szakasz, ahol például bazaltköveken, máshol pedig tőzegen kell átjutnunk. Nem mellesleg, ez a park kutyával is látogatható.

Bükfürdői Kneipp park

Egészen kifejezetten hosszú szakaszokon sétálhatunk ebben a parkban mindenféle lábbeli viselése nélkül. Egészen pontosan több mint félkilométeres szakaszok vannak. A séta során mind a talpunk, mind a lelkünk felfrissül az ígéret szerint. Hiszen ez a park jógapark is.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/mezítlábas-park-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/mezítlábas-park-1-150x150.jpgNews CityUtazáscsaládi programok,mezítláb Magyarországon,mezítlábas park,TabajdRégen a cipőket egyedileg, a lábunkról készült minta alapján készítette a mester. Ma pedig egyencipőket hordunk, amelyeknek rajtunk kívül még százezer másik ember lábára is jónak kell lenniük. Nem csoda, ha lábunknak is éppúgy pihenésre van szüksége, mint a többi testrészünknek. Mezítláb lenni egészséges. Az egészséges láb gondoskodik arról, hogy...