A vízben alkalmazott bármilyen mozgásterápia rendkívül hatékony kezelési módszer, amelyet számos betegség és egészségügyi panasz esetén alkalmaznak. Egyre népszerűbb forma lett így kikúrálni mozgásszervi bajainkat.

Nem kell sokat magyarázni, hogy a parton a gravitáció és a külső ellenállás komolyan befolyásolja a mozgáshoz szükséges erőt, ellentétben a vízzel, ahol a felhajtóerő és a hidrosztatikai nyomás segíti testünket. Ezt a hatást lehet erősíteni olyan lebegtető eszközök használatával, amelyek könnyebbek, mint a víz. Mivel tehát a vízben könnyebb a mozgás, azok is tornázhatnak, akik az egyéb gyógytornás gyakorlatokat nem tudják elvégezni. A vízben könnyen elvégezhetik ugyanazokat a mozgásokat, amelyekkel erősítik az izmokat és használják az ízületeket.

A vízitornát egészségesek is használják izomerősítésre, a koordináció javítására, a keringés fokozására, és a légzés szabályozásának elősegítésére is. Kifejezetten javasolt gerincproblémákkal küzdők számára. Mivel a víz tehermentesít, a különböző térdproblémával küzdők is könnyebben tornázhatnak. A víz előnye, hogy a tér minden irányába szabadon, akadálymentesen lehet mozogni. A megfelelő mélységű víz minden irányból megtámasztja a testet, tehát kisebb az elesés kockázata és a sérülésveszély.

A legnépszerűbb gyakorlatok közül érdemes megismerni a vízben járást, a sízést és a boxot. A vízben járás lényege, hogy vízben sétálunk. Fontos, hogy ne lábujjhegyen tegyük ezt, hanem teljes talppal, a kezekkel pedig segítsük a mozgást. A vízben sízés a hagyományos síelés utánzása vízben, hajlított könyökökkel, a medence aljához viszonyítva párhuzamos kartartással. Remek gyakorlat az alsótest számára, hatékonysága fokozható, ha súlyzókkal tesszük ugyanezt. A vízi box pedig kiváló a felsőtest erősítése érdekében olyan medencében, amelynek a vize ellepi a vállunkat. Terpeszállásban kell boxoló mozdulatokat végezni a víz felszínén, ezáltal megdolgoztatjuk a karizmokat.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/vízitorna-1-1024x680.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/vízitorna-1-150x150.jpgNews CityEgészségmozgás terápia,mozgásszervi panaszok,testmozgás,víziterápia,vízitornaA vízben alkalmazott bármilyen mozgásterápia rendkívül hatékony kezelési módszer, amelyet számos betegség és egészségügyi panasz esetén alkalmaznak. Egyre népszerűbb forma lett így kikúrálni mozgásszervi bajainkat. Nem kell sokat magyarázni, hogy a parton a gravitáció és a külső ellenállás komolyan befolyásolja a mozgáshoz szükséges erőt, ellentétben a vízzel, ahol a felhajtóerő...