Egykor az ország gazdasági motorja volt, most egy kipusztult szellemvároshoz hasonlít. Szíriában a hat éve dúló háború egyik legnagyobb pusztítása Aleppo városát sújtotta. A 2011-ben kirobbant konfliktus első éveiben a harcok elkerülték a szír várost, de később annál véresebb összecsapások helyszínei lettek Aleppo utcái.

Hat évvel a Moammer el-Kadhafi líbiai diktátor 42 éves rémuralmának végét jelentő forradalom kezdete után a megosztott és meggyengült észak-afrikai ország lakossága gyakorlatilag elvesztette egy normális belpolitikai élet kialakulásába és a jogállam létrejöttébe vetett reményét.

A szélsőségesek a Kadhafi 2011-es bukása óta uralkodó politikai káoszt és bizonytalanságot kihasználva kitartóan terjeszkednek Líbiában, fellegvárukká pedig a Földközi-tenger partján fekvő Szirt vált, amely mindössze 300 kilométerre van Európától. Líbia nemzetközileg is elismert kormánya az ország keleti részén található Tobrukban működik, míg a milíciák szövetségéből létrejött ellenkormány a fővárosból, Tripoliból vezeti az országot.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Líbia hatmillió lakosából mintegy 1,9 milliónak azonnali egészségügyi segítségre lenne szüksége, miközben az országban nincs elég gyógyszer, oltóanyag és egészségügyi dolgozó.

A diktátor bukása előtt Líbiában mindenkinek állampolgári jogon járt az ingyenes elektromos áram, vagyis senki sem fizetett villanyszámlát. Mivel a bank állami tulajdonban volt 0 százalék kamatot számított fel a líbiai állampolgároknak adott kölcsönök után. A saját otthon pedig alapvető emberi jognak számított. Az oktatás és az egészségügy is teljesen ingyenes volt, felzárkózásnak indult az írni-olvasni tudók száma, az egyetemi diplomával rendelkezők száma elérte a 25 százalékot.

Az országnak nem volt külső adóssága, a háború nyomán a nemzetközi bankokban befagyasztott betéteinek összege hozzávetőleg 150 milliárd USD. Ezt azonban sosem fogják viszont látni.

Ma azonban megközelíteni is alig lehet Líbiát: a tripoli nemzetközi repülőtér 2014-es lerombolása óta egyetlen külföldi légitársaság sem indít járatokat a fővárosba. Emellett kevés olyan állam van, amely engedélyezi a líbiai légitársaságoknak, hogy leszálljanak területén.

Szerző: bb

Forrás:

https://www.lokal.hu/

https://orientalista.hu/

https://888.hu/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/Líbia-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/Líbia-1-150x150.jpgNews CityNagyvilágKadhafi,Líbia,szír polgárháború,világörökségEgykor az ország gazdasági motorja volt, most egy kipusztult szellemvároshoz hasonlít. Szíriában a hat éve dúló háború egyik legnagyobb pusztítása Aleppo városát sújtotta. A 2011-ben kirobbant konfliktus első éveiben a harcok elkerülték a szír várost, de később annál véresebb összecsapások helyszínei lettek Aleppo utcái. Hat évvel a Moammer el-Kadhafi líbiai...