Hiába járták be Európa mellett Észak-, Közép- és Dél-Amerikát, Afrikát, Ázsiát, de még Óceánia szigetvilágába is eljutottak, kiválóságaik ellenére eredményeik (néhány kivételtől eltekintve) nemzetközi szinten nem váltak közismerté. Kutatásaik eredményeiből nem sok maradt fenn az utókorra. Néhányuknak azért érdemes a nevével megismerkedni.

Almásy György 1900-ban utazott először Ázsiába. Útjának zoológiai eredménye mintegy 20 000 gyűjtött állat, amely között nem egy új faj volt. Ez az útja hozta el számára az elismerést a pontos és szemléletes néprajzi leírásai miatt, mely a kirgizek és a kazakok mindennapi életéről szól.

Fia, László Az angol beteg című amerikai mozinak köszönhetően sokak számára vált ismertté. A második világháborúban Erwin Rommel tábornagy felderítőjeként járta a Szaharát. 1932. május 1-jén tette első jelentős felfedezését, amikor megtalálta a Zarzura oázist. Majd ő tudósított először arról, hogy a Nílus egyik szigetén, Vádi Halfa közelében egy „magyar” nevű berber törzs él.

Gróf Benyovszky Móric Ágost az egyik leghíresebb magyar utazó, aki 1771-ben hajón jutott el a dél-kínai Makaóba. További sorsa nagyrészt Madagaszkár szigetéhez kötődik.

Elsősorban vagyona tette lehetővé Hopp Ferenc számára, hogy sokat utazzon. 1882 és 1914 között öt Föld körüli utazása volt. Elsősorban Kelet-Ázsia, főképp Kína és Japán érdekelte. Útjai során elsősorban távol-keleti emléktárgyakat és iparművészeti remekeket szerzett be, amelyek a róla elnevezett múzeumban máig megtekinthetőek.

Nem maradhat ki a felsorolásból Kőrösi Csoma Sándor neve sem, aki a tibetológia megalapítója, az első tibeti szótár szerkesztője volt.

Stein Aurél magyar származású Kelet-kutató, aki brit alattvalóként lett világhírű. Első expedícióján, 1900-1901-ben térképészeti munka mellett a Takla-Makán sivatag déli peremén elhelyezkedő romvárosokat tárta fel, majd 1906-1908-ban a Góbi sivatagban járt.

A világ talán legnagyobb turkológusa, Vámbéry Ármin 1857 márciusában egy dunai gőzhajón indult el Isztambulba…

Szerző: bb

Forrás:

http://folyoiratok.ofi.hu/uj-kozneveles/

http://www.magyarvagyok.hu/

https://hu.wikipedia.org/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/felfedezők-4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/08/felfedezők-4-150x150.jpgNews CitySzínesAlmásy család,Ázsia felfedezése,magyar felfedezők,magyar geológusok,tibetológiaHiába járták be Európa mellett Észak-, Közép- és Dél-Amerikát, Afrikát, Ázsiát, de még Óceánia szigetvilágába is eljutottak, kiválóságaik ellenére eredményeik (néhány kivételtől eltekintve) nemzetközi szinten nem váltak közismerté. Kutatásaik eredményeiből nem sok maradt fenn az utókorra. Néhányuknak azért érdemes a nevével megismerkedni. Almásy György 1900-ban utazott először Ázsiába. Útjának zoológiai...