A magyar tipikusan feltaláló nép – de Rubik Ernő vagy Gábor Dénes mellett számos olyan kutatónk is van, aki egyáltalán nem gazdagodott meg találmányából.

A dinamó-elv neve, ha máshonnan nem is, a kerékpárokról biztosan ismerős lehet mindenkinek. Ezt az elvet Jedlik Ányos István természettudós írta le először. A mechanikai energiából egyenáramú villamos energiát előállító szerkezet elvét 1861-ben dokumentálta ugyan, de tőle függetlenül a német Ernst Werner von Siemens szabadalmaztatta 1866-ban.

Így járt Laszlo Biro is 1938-ban, amikor még magyar állampolgárként töltőtoll néven jelentette be első golyóstoll-szabadalmát a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Eleinte újságíróként dolgozott, ekkor ismerte fel, hogy az újságok nyomásánál használt tinta gyorsabban szárad, így a toll aljába szerkesztett kis golyó segítségével adagolva kevesebb maszatolással lehet írni. Biro később Argentínában is szabadalmaztatta találmányát, de 1945-ben eladta Marcel Bichnek az ötletet, így a francia vállalkozó cége, a BIC gazdagodott meg a toll tömegtermeléséből.

Ma már alig találkozni vele, pedig néhány évvel ezelőtt nélkülözhetetlen adattároló volt a hajlékonylemez, a floppy. Talán kevesen tudják, de a kis floppy koncepcióját Jánosi Marcell dolgozta ki a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban 1973-ban, akkor még 3 inches kivitelben a később elterjedt 3,5 inches helyett. Mind a lemezt, mind a meghajtóját szabadalmaztatták, ám mivel ezt később nem általánosították, a cég elvesztette az oltalom lehetőségét.

Fordított történet is van ebből, amikor a magyar feltaláló került kivételezett helyzetbe. Például a brit Walker 1826-ban feltalálta a gyufát, de nem akarta szabadalmaztatni: azt mondta, fontosabb, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a technológia. A gyufa egy másik verziójának a feltalálója, Irinyi János 1836-ban szabadalmaztatta a zajtalan és robbanásmentes verziót.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/feltalálók-2.pnghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/feltalálók-2-150x150.pngNews CitySzínesdinamó,feltalálók,golyóstoll feltalálása,gyufa feltalálása,magyar feltalálók,magyar találmányokA magyar tipikusan feltaláló nép – de Rubik Ernő vagy Gábor Dénes mellett számos olyan kutatónk is van, aki egyáltalán nem gazdagodott meg találmányából. A dinamó-elv neve, ha máshonnan nem is, a kerékpárokról biztosan ismerős lehet mindenkinek. Ezt az elvet Jedlik Ányos István természettudós írta le először. A mechanikai energiából...