Donald Trump amerikai elnök választási ígéretét betartva bejelentette, az Egyesült Államok kihátrál a párizsi klímaegyezményből. A nyugat-európai országok vezetői csalódottan és rosszallással fogadták a hírt, de egyben elutasították az amerikai elnök javaslatát a megállapodás újratárgyalására.

Donald Trumpnak azonban 2019-ig várnia kell, hogy hivatalosan benyújtsa a kilépési szándékot, ezt követően az USA egy egy éves átmeneti időszakba lép, és csak ezután léphetnek ki. Ez azt is jelenti, hogy a 2020-as elnöki kampányban ennek a kérdésnek kiemelt szerepe lesz, amely több kérdést vet fel.  Akár az is elképzelhető, hogy maga Trump is meggondolja magát, de a jövőbeli demokrata ellenfele biztos, hogy vissza akarja majd állítani és kijátssza a környezetvédő kártyát. Persze előbb hivatalos ismét elnökjelöltet kell csinálni Donald Trumpból.

Bár az amerikai elnök korábban azt hangoztatta, hogy nyitott a feltételek újratárgyalásában, az uniós tagállamok külügyminiszterei luxemburgi tanácskozásukon elfogadott nyilatkozatukban kiemelték, a klímamegállapodás alkalmas a kitűzött célok elérésére, és nem lehet újratárgyalni.

A miniszterek szerint a 2015 végén elfogadott párizsi klímamegállapodás olyan, példa nélkül álló, többoldalú megállapodást jelent egy globális fenyegetéssel szemben, amely a 2030-ig tartó időszakra kollektív kötelezettségvállalást jelent az egész bolygó számára. Az Európai Unió a jövőben is vezető szerepet kíván betölteni az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben.

A párizsi egyezményben a világ csaknem összes országa arra vállalt kötelezettséget, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedését jóval 2 Celsius fok alatt tartják az iparosodás előtti átlaghőmérséklethez képest, ha lehet, még az 1,5 Celsius fokot se haladja meg. Az EU és tagállamai továbbra is elkötelezettek az iránt, hogy kivegyék a részüket abból a vállalásból, mely szerint a fejlett országok 2020-ig együttesen évente 100 milliárd amerikai dollárt (mintegy 27 500 milliárd forint) költenek az éghajlati célok megvalósítására.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.hirado.hu/

http://index.hu/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/klímaegyezmény-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/klímaegyezmény-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágDonald Trump,globálisi felmelegedés,klímaegyezmény,párizsi klímaegyezményDonald Trump amerikai elnök választási ígéretét betartva bejelentette, az Egyesült Államok kihátrál a párizsi klímaegyezményből. A nyugat-európai országok vezetői csalódottan és rosszallással fogadták a hírt, de egyben elutasították az amerikai elnök javaslatát a megállapodás újratárgyalására. Donald Trumpnak azonban 2019-ig várnia kell, hogy hivatalosan benyújtsa a kilépési szándékot, ezt követően az...