Hosszú ideje már a nem a papír számít egy párkapcsolatban. Vannak, akik úgy tartják, hogy a házasság intézménye felett eljárt az idő és egyre többen döntenek úgy, hogy bár szeretik egymást, együtt, családként élnek, mégsem kötik össze hivatalosan is az életüket.

Gyakran halljuk mostanában, hogy a házasság helyét átvette az élettársi kapcsolat. Akik e szabadabb megoldást részesítik előnyben a házasság intézményét haszontalannak, bürokratikus formalitásnak tartják, amelyhez naiv, romantikus elképzelések társulnak csupán. Úgy vélik a válások megemelkedett száma miatt már rég megkopott a holtodiglan-holtomiglan rész pátosza.

Mégis, ha időseket kérdezünk arról, mi a jó házasság titka, mindig elhangzik az egymás szeretete és megbecsülése, ami az elmúló szerelmet követi. A mai fiatalok azonban kevésbé toleránsak és gyakrabban nyúlnak a váláshoz, ha úgy érzik, nem működik jól a kapcsolat, pláne, ha nincs közös gyerek.

Sokan viszont azért nem kötnek házasságot, mert a vele járó jogi szabályokat vagy hatásokat kívánják elkerülni. Vagy épp nem olyan jellegű a kapcsolat, amellyel fel akarják vállalni egymás irányába a különböző kötelezettségeket. Így inkább az együttélési formát választják és regisztrált élettársakként élnek.

Az élettársi kapcsolatnak megvan az az előnye, hogy szabadabb, könnyebb kilépni belőle – ha esetleg már a kapcsolat alatt is kételyek merülnének fel. Továbbá az élettársak önálló vagyonszerzőknek bizonyulnak a jog szerint, míg a házastársak vagyonközösségben élnek.

Mégis az elmúlt években végzett felmérések szerint a statisztika a házasság oldalán áll: a házas családok közül ötből négy marad családi kötelékben tíz év után is. Míg az együtt élők körében tíz év alatt ötből ketten összeházasodnak, kettő párnak elválnak útjai és csupán egyetlen pár marad továbbra is együtt papír nélkül.

A házasságban élők nagyobb valószínűséggel maradnak együtt a csak együtt élőknél a nehézségek ellenére is.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.she.hu/

http://www.babaszoba.hu/

https://wellnesscafe.hu/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/élettársi-kapcsolat-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/élettársi-kapcsolat-2-150x150.jpgNews CityÉletmódboldog élet,élettársi kapcsolat,házasság,mitől működik a kapcsolat,működő kapcsolatHosszú ideje már a nem a papír számít egy párkapcsolatban. Vannak, akik úgy tartják, hogy a házasság intézménye felett eljárt az idő és egyre többen döntenek úgy, hogy bár szeretik egymást, együtt, családként élnek, mégsem kötik össze hivatalosan is az életüket. Gyakran halljuk mostanában, hogy a házasság helyét átvette...