Alig másfél hetes körrel eljuthatunk Bulgáriában mind a kilenc helyre, amely szerepel az UNESCO-világörökség listáján. Plusz ott a kiváló tengerpart, amely még mindig a legolcsóbbak közé tartozik.

Bulgária az Európai Unió tagja, de nem része a schengeni övezetnek, így a határon még elkérnek legalább egy arcképes igazolványt. Már itt megtapasztalhatjuk, hogy Bulgáriában a közvécék pottyantósak: a bolgárok ezt a formát higiénikusabbnak tekintik, mint a nálunk használatos ülőkét.

Bulgáriában a főutak használata mindenütt díjköteles. Az úthasználati díj megfizetését matrica igazolja. Egész évben és a nap minden órájában kötelező a tompított fényt égve tartani. A tömegközlekedés Európa-szerte leselejtezett szedett-vedett buszokkal történik, ahol a tájékoztatók olyan nyelven vannak kiírva, amelyik ország autóbontójából sikerült megkaparintani a járművet. Helyi specialitás a marshutka, amely a taxi és a telekocsi keveréke. Sofőrök félig lerobbant Ford Transitokkal róják a várost meghatározott útvonalakon és ott intjük le őket, ahol éppen jól esik.

Bulgáriában jókat lehet enni. A bolgár konyha nagyon jó, finomak az ételeik. Sok zöldséget használnak, a húsokat is jól készítik el, grillen különösen. Kiemelhető a sopszka saláta, a joghurtból készült ital, az ajran, valamint a csevapcsi. Sok helyen árulnak olyan töltelékkel palacsintákat, amik nálunk nem ismertek. A turisták által komolyabban látogatott helyeken általában értenek angolul a pincérek, ugyanakkor bolgárul válaszolnak.

Bulgária észrevehetően, olyan harminc százalékkal olcsóbb, mint Magyarország. A boltokban minden kapható, nagy a választék hazai és külföldi termékekből egyaránt. Aki szereti az olcsó hamisítványokat, az a bolgár tengerpart „gagyizóiban” örömmel fog vásárolgatni, ha nem finnyás a minőségre. Mert a hamisítványok nagy része silány.

Jó tudni még, hogy a nyaralóhelyeken az utazási irodákkal utazó turisták nincsenek kitéve komolyabb közbiztonsági veszélyeknek.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/Bulgária-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/Bulgária-1-150x150.jpgNews CityUtazásbolgár nyaralás,Bulgária,Napospart,olcsó BulgáriaAlig másfél hetes körrel eljuthatunk Bulgáriában mind a kilenc helyre, amely szerepel az UNESCO-világörökség listáján. Plusz ott a kiváló tengerpart, amely még mindig a legolcsóbbak közé tartozik. Bulgária az Európai Unió tagja, de nem része a schengeni övezetnek, így a határon még elkérnek legalább egy arcképes igazolványt. Már itt...