Nem egyszerű megkülönböztetni az anyajegyeket sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem a bőrráktól. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a bőrünket és nyáron kerüljük a közvetlen napsugárzást a déli órákban.

A bőr legkülső rétege szarutermelő sejtekből és a melanocytákból áll. Utóbbiak termelik a melanin nevű sötétszínű festékanyagot, ennek kiemelkedő szerepe van a fényvédelemben. Közönséges anyajegyek ezen a részen főleg gyermekkorban és serdülőkorban keletkeznek. Méretük változó, színük pedig általában sötét. Az anyajegy szakértői vizsgálat nélkül nem különíthető el sem az atípusos anyajegytől – amelyekből gyakran fejlődik ki bőrrák –, sem magától a bőrráktól. Éppen ezért nagyon fontos időről időre a szakszerű orvosi ellenőrzés, mert biztos diagnózis csak bőrgyógyászati és szövettani vizsgálat alapján mondható ki.

Amit laikusként is érdemes erről még tudni, hogy a közönséges anyajegy határa kivétel nélkül éles, míg az atípusos anyajegy és melanoma esetében az elváltozás határa mindig szabálytalan, elmosódó. A bőrrák gyakoribb azokon a felületeken, amelyeket több napsütés ér. Atípusos anyajegy esetében ez a sajátság nem figyelhető meg, sőt, a ruhával fedett testfelszíneken több van belőlük.

A közönséges anyajegyekkel hétköznapi esetben semmilyen teendő sincsen. Az atípusos anyajegyek esetében viszont fontos, hogy rendszeresen önvizsgálatot végezzünk és menjünk el bőrgyógyászati ellenőrzésekre is. Ha bármilyen változást tapasztalnak a bőrükön, forduljanak orvoshoz. Különösen, ha megváltozik az anyajegy mérete, ha a határa elmosódik, felszíne karfiolszerűvé válik, alakja szabálytalan lesz, megváltozik a színe, begyullad, kifekélyesedik, vérezni vagy viszketni kezd, fájdalmassá válik. A rákos elfajulásra gyanús eseteket minden esetben a bőrgyógyászaton fogják kimetszeni.

Ha ön atípusos anyajeggyel rendelkezik, nagyon fontos, hogy kerülje a napsütést 11 és 15 óra között vagy minden esetben használjon fényvédőt.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/anyajegy-ellenőrzés-3.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/anyajegy-ellenőrzés-3-150x150.jpgNews CityEgészséganyajegyek,anyajegyek vizsgálata,atípusos anyajegy,bőrgyógyászatNem egyszerű megkülönböztetni az anyajegyeket sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem a bőrráktól. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a bőrünket és nyáron kerüljük a közvetlen napsugárzást a déli órákban. A bőr legkülső rétege szarutermelő sejtekből és a melanocytákból áll. Utóbbiak termelik a melanin nevű sötétszínű festékanyagot, ennek kiemelkedő...