A pénzpiacon megjelenő digitális lehetőségek ellenére a forgalomban lévő készpénz-mennyiség folyamatosan növekszik. Taraczky Andrejjel, az Exclusive Change kereskedelmi igazgatójával arról beszélgettünk, miért érdemes valutát magunkkal vinni nyári úticéljainkhoz.

A bankkártyás, okostelefonos megoldások evangelistái már temetik a készpénzt. Meddig lesznek még előnyei a valutának az elektronikus szolgáltatások korában?

Azt szoktuk erre röviden mondani, hogy a készpénz nyelvét mindenhol beszélik a világon. De utalhatok a Bank of England jelentésére is, amely megállapítja, hogy az egyik legrégebbi stabil pénzügyi kultúrával rendelkező országban is folyamatosan növekszik a forgalomban lévő készpénz mennyisége. Nyugat-Európában sem más a helyzet, például a németek, osztrákok jelentős készpénz-használók, a 100 euró alatti tételek ilyen módon történő kifizetésében élen járnak. Nem tagadom persze, hogy a skandináv térségben igyekeznek áttérni a teljes készpénz-mentességre, de világ más részein ez még korántsem tipikus folyamat.

Budapest - T009 - Pólus Tours I_felújított
Fotó: https://exclusive.hu – Budapest, Pólus

Mi az oka a készpénzhez való vonzódásunknak?

Két okot tudok erre mondani: az egyik magyarázat a rendkívül alacsony banki kamatokban kereshető, a másik pedig egy pszichés ok. Az előbbi miatt lett nagyon népszerű a készpénzben tartott megtakarítás mindenfelé a világon (nem véletlen, hogy sokan élénken tiltakoztak az 500 eurós címlet bevonása ellen). Ezzel együtt pedig folyamatos a kereslet a készpénz iránt (ilyen keresett címlet például az 1000 svájci frankos bankjegy).

A másik, pszichés okot pedig tanulmányok sora vizsgálja. Egyértelmű, hogy más érzés papírpénzzel és egészen más kártyával fizetni. A készpénz már bizonyította, hogy jobban beosztható. Ha külföldre utazunk, előtte valószínűleg már összeáll egy keretünk, amelyet erre a célra szánunk. Ez fizikailag nálunk van, látjuk, ha fogy, ami jelentősen fékezi a túlköltekezést, például a nagy bankjegy felváltásának rossz érzése. Emellett el tudjuk akár több helyre is tenni, rejteni, ha baj ér bennünket, maradhat tartalék. A bankkártya viszont nem felvágható részekre.

Ámde nagyon kényelmes és elegáns.

Kétségtelen, de vegyük figyelembe, hogy a bankkártya minden híresztelés ellenére sem mindenütt működik, nem kell messzire mennem, hogy példát hozzak, ilyen akár még Ausztriában is előfordulhat. De hasonló problémák adódhatnak a kártyás fizetéssel a görög vagy a horvát szigetvilág kisebb falvaiban. A bankkártya így korlátozza az elérhető termékek, szolgáltatások körét. És hadd hozzak szóba még egy tipikusan készpénzes tranzakciót, a borravalót. Ezt jellemzően készpénzben szokás kiegyenlíteni.

Budapest, Nyugati tér Spar
Fotó: https://exclusive.hu – Budapest, Nyugati tér

Mit ajánl, hogyan érdemes elindulni akkor a külföldi útra?

Külföldre egész egyszerűen nem érdemes úgy elindulni, hogy nincs nálunk készpénz. Igazán kevés az olyan reptéri pénzváltó – én még nem láttam, bár sok helyen megfordultam –, ahol az ember a piachoz közeli árfolyamon juthatna hozzá az adott ország fizetőeszközéhez. Érdemes erről időben tájékozódni a nagyon kellemetlen meglepetések ellen. Egy bankkártyáról vagy főleg egy hitelkártyáról készpénzt kivenni szintén különösen fájdalmas lehet külföldön.

Érdemes előre gondolkodni a megfelelő fizetőeszköz beszerzésében?A valuta-árfolyamok mozgását – különösen az eltervezett külföldi utak előtt – célszerű figyelni, és a váltást nem az utolsó pillanatra hagyni, mivel ezzel sokat lehet spórolni. Jól időzített váltással akár jó néhány százalékkal kedvezőbben is válthatunk. A piac persze nem kongatja a harangokat az árfolyamok fordulópontjainál, ezért kell nekünk résen lenni. A korábban, jobb árfolyamon megvásárolt valuta plusz költőpénzt is jelenthet a nyaraláshoz.

Hogyan segít az utazóknak, turistáknak az Exclusive Change?

Cégünk, az Exclusive Change öt országban működő, immár 27 éves vállalkozás, amely Magyarország több mint 300 pontján van jelen. Megtalálhatóak vagyunk bármelyik városban azokon a helyeken, ahol erőteljes kereskedelmi célú gyalogos forgalom van (bevásárlóközpontok, sétálóutcák, turisztikai célpontok). Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Boszniában és Ausztriában egyaránt fő profilunk a valutaváltás. Nálunk nagyon sokféle valuta elérhető, az ügyfelek egészen egzotikus valutákat is válthatnak, mint például a mexikói peso, a dirham, a brazil reál vagy akár a maláj ringgit. Fontos azért tudni, hogy bár sokszor ez nem hivatalos, de akadnak helyek, ahol nem fogadják el a turistáktól a helyi pénzt, ezt érdemes az utazás előtt tisztázni, és dollárral vagy euróval külön is készülni. A világ jegybankjainak fő tartalékdevizája a dollár, így az a világ bármely pontján elfogadott „értékhordozó”. Európában még az euró lehet ilyen valuta. Ha pedig valami csoda folytán megmarad valamennyi egzotikus valuta a nyaralásból, cégünk természetesen visszaváltja forintra a hazaérkezést követően.

Ha bármilyen okból külföldön pénz nélkül maradunk, ki siethet segítségünkre?

Erre az esetre cégünk Western Union szolgáltatását ajánlom, amely voltaképpen egy azonnali készpénzküldést takar. Végtelenül egyszerűen működik: a bajba jutott utazó felhívja hozzátartozóját, barátját, aki itthon, az ország több mint 300 pontján be tudja fizetni a kívánt összeget számára, amely alig néhány perc múlva megjelenik külföldön. Ez a szolgáltatás a világ összes országában működik. Természetesen a készpénz hazaküldésére is alkalmas egészen hétezer dollárig.

(x)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/Budapest-T011-Mammut-felújítva.jpeghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/Budapest-T011-Mammut-felújítva-150x150.jpegNews CityRiportUtazásExclusive Change,készpénzküldés,korrekt pénzváltás,pénzváltás olcsón,Western UnionA pénzpiacon megjelenő digitális lehetőségek ellenére a forgalomban lévő készpénz-mennyiség folyamatosan növekszik. Taraczky Andrejjel, az Exclusive Change kereskedelmi igazgatójával arról beszélgettünk, miért érdemes valutát magunkkal vinni nyári úticéljainkhoz. A bankkártyás, okostelefonos megoldások evangelistái már temetik a készpénzt. Meddig lesznek még előnyei a valutának az elektronikus szolgáltatások korában? Azt szoktuk erre röviden...