Kulturális célú vállalkozást indítani, pláne színházat létrehozni nagyon merész, ennek ellenére többen is belevágtak a fővárosban. Röviden bemutatjuk őket.

Nappal gyerekeknek, este felnőtteknek – Hatszín Teátrum

Újabb gyerekszínházzal bővült a főváros kínálata: Janikovszky Éva születésnapján egy, az írónő szövegeiből összeállított darabbal nyílt meg a Hatszín Teátrum a „Pesti Broadway”-nek is nevezett Andrássy út–Nagymező utca vonzáskörzetében, a Jókai utcában. A magánpénzből létrehozott Hatszín a Kolibri és a Budapest Bábszínház után Budapest harmadik gyerekekre specializálódott teátruma.

A változatosság jegyében – Mozsár Műhely

A decemberben a Nagymező utcai Mozsár Kávézó emeletén nyílt befogadótér a klasszikus színház újragondolásaként definiálja magát, és valóban: a repertoárba mintha csupa olyan előadást válogattak volna össze független alkotóktól, amelyeket a nézők egy hagyományos kőszínházban formai, strukturális és anyagi okokból valószínűleg nem látnának viszont.

Színház a bulinegyed közepén – Tesla Teátrum

Április végén nyílt meg Háy Gyula Appassionata című darabjával a Kazinczy utcai Tesla Budapest Kulturális Központ színháza. A korábban trafóházként működő art deco épülettel közös udvaron található az Elektrotechnikai Múzeum, a földszinten pedig a főváros elektronikus zenei színterének meghatározó szereplője, a Tesla Klub.

Diszkó helyett újra színház – Kálmán Imre Teátrum

Az Operettszínház melletti Nagymező utcai épületet sokan már csak arról ismerik, hogy itt működött a Moulin Rouge nevű diszkó. A 2015-ben bezárt szórakozóhely jóval impozánsabb múltja 1894-ig vezet vissza, mikor Somossy Károly Somossy Orfeum néven nagyvárosi mulatót nyitott itt. A teátrum április 20-án a Csárdáskirálynő Broadway-változatával, a Riviera girl című előadással nyílt meg, ezt követi májusban egy négyszereplős kortárs opera, a Kreatív kapcsolatok Székely Kriszta rendezésében, később Orfeum Fesztivált is rendeznek itt.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/kálmán-imre-teátrum.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/kálmán-imre-teátrum-150x150.jpgNews CityKultúrabudapesti színházak,gyerekszínház,Kálmán Imre teátrum,Moulin Rouge,Mozsár,színházKulturális célú vállalkozást indítani, pláne színházat létrehozni nagyon merész, ennek ellenére többen is belevágtak a fővárosban. Röviden bemutatjuk őket. Nappal gyerekeknek, este felnőtteknek – Hatszín Teátrum Újabb gyerekszínházzal bővült a főváros kínálata: Janikovszky Éva születésnapján egy, az írónő szövegeiből összeállított darabbal nyílt meg a Hatszín Teátrum a „Pesti Broadway'-nek is...