Meglepetés lehet, amikor az ajándékok között egy kiskutya is érkezik a házhoz. De hogyan tovább? Hiszen nem rakhatjuk a polcra a könyvek közé.

Ideális esetben a kölyköket kéthónapos korukban választják el, ezután kerülnek új gazdájukhoz. Ha csak egy mód van rá, úgy kell intézni, hogy a kiskutya reggel kerüljön hozzánk, mert így éjszakáig, amikor először magára marad, egy egész napja lesz megszokni az új körülményeket. A kiskutyának ez trauma: elszakad az anyjától, megszokott környezetéből és idegen emberek közé kerül. Nem csoda, ha eleinte meg van szeppenve és az első éjszaka sírdogál. Nagy hibát követ el, aki könyörtelen szigorral kizárja a kutyust az előszobába vagy a pincébe. Fontos, hogy a kiskutya sokat legyen az ember közelében, érezze, hogy biztonságban van.

Mit egyen a kiskutya? Három hónapos koráig kaphat naponta négyszer enni, 3–6 hónapos koráig naponta háromszor, 6 hónapos korától 1 éves koráig naponta kétszer és 1 éves korától naponta egyszer. Az első napokban érdemes azzal etetni a kiskutyát, amit az előző gazdájánál kapott, majd fokozatosan áttérni arra, amivel mi szeretnénk etetni.

Szobatisztaság. Egy kéthónapos kiskutya nem szobatiszta! Az egyetlen, amit tehetünk, hogy amikor üríteni szeretne, akkor olyan helyre tereljük, ahol nem okoz túl nagy gondot. Utólag összeszidni egy kiskutyát teljesen fölösleges, mert nem fogja tudni, hogy miért kapta.

Mikor mehet ki az utcára? Amikor megkapta az oltásait és az állatorvos azt mondja, hogy nyugodtan ki lehet vinni. Akár 6-8 hétig is eltarthat, amíg megfelelő védettsége lesz a fertőző betegségekkel szemben. Az első oltást 8 hetes korában szokták adni, utána kéthetente kapja a többit.

Amint magunkhoz vesszük új kiskutyánkat, elkezd formálódni kapcsolatunk, amelynek alapja a kölcsönös tisztelet és ragaszkodás, valamint falkavezér szerepünk elismerése. A kiskutya társunk, barátunk, családunk tagja lesz. Bár felruházzuk emberi tulajdonságokkal, azt el kell fogadnunk – ő egy kutya.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/kutya-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/kutya-2-150x150.jpgNews CityÉletmódUncategorizedkiskutya gondozása,kutya,kutya a lakásban,kutyatartásMeglepetés lehet, amikor az ajándékok között egy kiskutya is érkezik a házhoz. De hogyan tovább? Hiszen nem rakhatjuk a polcra a könyvek közé. Ideális esetben a kölyköket kéthónapos korukban választják el, ezután kerülnek új gazdájukhoz. Ha csak egy mód van rá, úgy kell intézni, hogy a kiskutya reggel kerüljön hozzánk,...