Ingyenesen utazhatnak a tanárok és a diákok az Európai Unió országaiba. Mehetnek akár egyénileg vagy csoportosan is. A feltétel mindössze egy projekt elkészítése.

Az Interrail már korábban is korlátlan vonatozást kínált Európában. Akár egyetlen országot, akár az egész kontinenst akarta valaki barangolni, biztos talált korosztályának és pénztárcájának megfelelő bérletet. Egy jeggyel akár harminc országot, több mint negyvenezer úti célt lehetett elérni. Sőt 2017-től a 26 helyett 28 éves korig válthatnak ifjúsági bérletet a fiatalok.

Ugyan még csak kísérleti projektként, de 2017-től új programot indít az Európai Bizottság. A döntés értelmében 50 millió eurót (mintegy 15,5 milliárd forintot) rendelnek a kísérleti projekthez az oktatási és ifjúsági programokra létrehozott 200 millió eurós pluszkeretből. A díjmentes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő kezdeményezés segítségével, legalább ötezren utazhatnak majd ingyenesen az uniós országokban.

A Move2Learn, Learn2Move elnevezésű program értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszakra szóló, korlátlan utazásra jogosító Interrail vasúti bérletet. A kezdeményezés a világ legnagyobb oktatói hálózatán, az eTwinningen keresztül valósulna meg, amely lehetővé teszi minden európai diáknak és tanárnak, hogy közösen fejlesszenek ki projekteket. Az ingyenes utazásra jogosító jegyeket országonként a legkiválóbb projekteknek ítélnék oda. A nyertesek 2017 augusztusa és 2018 decembere között a számukra ideális időpontban utazhatnak az Európai Unió valamely országába, akár önállóan, akár iskolai kirándulás során, csoportosan.

Főleg nyugat-európai és amerikai diákoknál megszokott, hogy az első főiskolai év megkezdése előtt elutaznak hosszabb időre, ám a magyarországi diákok többsége anyagi okokból ezt nem tudja megtenni. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/

http://eduline.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/utazás-1024x591.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/utazás-150x150.jpgNews CityNagyvilágUtazásdiák kedvezmények,ingyenes utazás,ingyenes utazás az EU-ban,interrail,Learn2Move,Move2Learn,utazás fiataloknakIngyenesen utazhatnak a tanárok és a diákok az Európai Unió országaiba. Mehetnek akár egyénileg vagy csoportosan is. A feltétel mindössze egy projekt elkészítése. Az Interrail már korábban is korlátlan vonatozást kínált Európában. Akár egyetlen országot, akár az egész kontinenst akarta valaki barangolni, biztos talált korosztályának és pénztárcájának megfelelő bérletet....