Egyes munkák, hivatások jóval károsabbak az egészségre, mint a többi. Jó példa erre egy kórházban dolgozó nővér esete: ő sokkal nagyobb eséllyel kap el fertőző betegségeket, mint egy irodában dolgozó ügyvéd. Az amerikaiaknak adatbázisa is van arról, hogy melyik munkánál milyen egészségügyi kockázatok milyen gyakorisággal lépnek fel.

A szempontok között persze elsősorban nem a biológiai nem szerepel, hanem például a mérgező anyagoknak való kitettség, a fertőzésveszély, extrém esetben pedig a sugárzásveszély és égésveszély, de például számít az idő is, amit ülőmunkával tölt el egy munkavállaló.

Műtőasszisztensek- és technikusok

Felelősségük hatalmas, mivel munkájukon emberi életek múlhatnak. A legnagyobb veszélyt jelentő tényezők itt a fertőzésveszély, a káros anyagokkal való találkozás és a veszélyes körülmények között való munka.

Szövettani elemző

Meglepő lehet, de a laboránsok komoly fertőzéseknek vannak kitéve, miközben beteg vagy halott emberektől vett mintákat elemzik és a metszeteket készítik, hogy a vizsgálatok lehetővé váljanak.

Lábápolási szakemberek (pedikűrös)

Nem is gondolnánk, hogy az ember milyen betegségeket tud összeszedni a lábfején keresztül, amelyek persze azt a szakembert is veszélyeztetik, aki megpróbálja azokat kezelni vagy eltávolítani. A fertőzések gyakorlatilag szinte elkerülhetetlenek még akkor is, ha minden óvintézkedést betart az adott szakember.

Légiutas-kísérők

Ez az állás rendkívüli egészségügyi kockázattal jár: a harmadik felszállás után a dolgozók például nem lehetnek szervdonorok. Ráadásul akármilyen fertőzést elkaphatnak, mivel rengeteg emberrel találkoznak nap mint nap, ráadásul órákig egy térbe is vannak zárva velük.

Fogorvosok, szájsebészek és asszisztenseik

A szájban végzett vizsgálatok, diagnózis és különféle munkálatok igen komoly fertőzési lehetőséget jelentenek. Plusz a fogorvosok munkaeszközei igencsak veszélyesek: gondoljunk csak a fúrókra, éles és szúrós eszközökre, melyeket használnak.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/veszélyes-szakmák-3.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/veszélyes-szakmák-3-150x150.jpgNews CityÉletmódegészségügyi kockázat,egészségügyi kockázattal járó fogalkozások,életveszély,férfi szakmák,női szakmák,nők,pályaválasztás,veszélyességi faktorEgyes munkák, hivatások jóval károsabbak az egészségre, mint a többi. Jó példa erre egy kórházban dolgozó nővér esete: ő sokkal nagyobb eséllyel kap el fertőző betegségeket, mint egy irodában dolgozó ügyvéd. Az amerikaiaknak adatbázisa is van arról, hogy melyik munkánál milyen egészségügyi kockázatok milyen gyakorisággal lépnek fel. A szempontok között...