Egyre több a tartósan betöltetlen munkahely az Európai Unió országaiban, miközben a kínai állások szinte percek alatt elkelnek. Lehet valamiféle trendet rajzolni ezekből az adatokból?

Amikor új embert vagy valaki helyére munkaerőt keresnek, a cégek két jellemző utat járnak be. Szólnak az alkalmazottaknak és kapcsolataiknak, hogy van egy nyitott pozíció náluk, illetve online apróhirdetést, álláshirdetést adnak fel. Miután betöltötték az állást, ezt a hirdetést jellemzően törlik. Ellenben, ha nem sikerült betölteni a pozíciót, a hirdetés elérhető marad a hirdetési oldalakon.

Az Eurostat jelentése szerint az európai munkahelyek 1,6 százaléka ilyen, betöltetlen. A legtöbb üres hely Németországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában van. A legkönnyebben a szolgáltatási ágazatban lehet elhelyezkedni, ahol az összes állás 2,2 százalékára még keresnek embert, míg az iparban 1,1 százalékos a hiány. A legnehezebb dolga a lengyeleknek, litvánoknak és ciprusiaknak van, ezekben az országokban az összes lehetséges állás alig fél százaléka üres.

Egy másik, globális állásközvetítő oldal listája szerint szerint a 60 napnál hosszabb ideig futó hirdetések azt mutatják, hogy bizonyos pozíciókat sokáig nyitva tartanak, aminek több oka lehet: nem találják a megfelelő tehetséget, több embert vesznek fel ugyanarra a munkára, vagy egyszerűen nincs a cégen különösebb nyomás, hogy gyorsan betöltsék az adott pozíciót.

A top 12 ország közül, ahol az álláshirdetések több mint 60 napig aktívak, az utolsó helyezett Kína. Itt tavaly mindössze az álláshirdetések 0,9 százaléka volt 60 napon túli. Ez ráadásul komoly fejlődés az előző évhez képest, amikor 1,4 százalék volt ez az arány. A 11. helyen Oroszország van, itt mindössze az állások 2 százaléka volt két hónapnál tovább betöltetlen 2016-ban. A 10. Brazília a maga 7,7 százalékával, utána Japán jön 11,2 százalékkal, legelöl pedig Olaszország áll a maga 11,9 százalékával.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/betöltetlen-állások-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/betöltetlen-állások-1-150x150.jpgNews CityNagyvilágálláskeresés,állásközvetítő,betöltetlen állások,HR,munkaerőpiacEgyre több a tartósan betöltetlen munkahely az Európai Unió országaiban, miközben a kínai állások szinte percek alatt elkelnek. Lehet valamiféle trendet rajzolni ezekből az adatokból? Amikor új embert vagy valaki helyére munkaerőt keresnek, a cégek két jellemző utat járnak be. Szólnak az alkalmazottaknak és kapcsolataiknak, hogy van egy nyitott pozíció...