A rajz önkéntelenül is árulkodik alkotója lelkivilágáról. Gyermekünk érzéseinek megismeréséhez segítségül szolgálhatnak rajzainak elemzései. A rajzjegyek jelezhetnek bizonyos tulajdonságokat, utalhatnak jellemvonásokra, pillanatnyi érzelmeket fejezhetnek ki, betekintést engednek a rajzoló belső érzelmi világába.

A rajzolás tehát az önkifejezésnek talán az egyik legkreatívabb és legsokatmondóbb formája. Nem kell hozzá különleges tehetség, mindössze egy rajzlap és ceruza. No meg megfelelő nyugodt idő, hogy elmerülhessünk ebben a titokzatos világban, ami pillanatok alatt magába szippant.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a felnőtt színezők, ennek ellenére, sajnos a felnőttek nem használják ki sűrűn ezt az önkifejezési formát. Pedig a kreatív foglalatoskodások felszabadítanak. Felszabadítják a testben feszülő lelki sérelmeket, kikapcsolnak, lenyugtatják a háborgó indulatokat. A rajzolást nem lehet elég korán kezdeni és nincs korhatárhoz kötve, hogy meddig érdemes űzni.

A gyerekeknél ez másképp van. Őket nem kell lasszóval fogni egy kis színezésre, rajzolásra. Már 2-3 éves koruk körül próbálják kifejezésre juttatni gondolataikat, érzelmeiket a rajzlapon. A 3 és 4 éves gyerekeknél jelennek meg az első értelmezhető alakok, figurák, megváltozik a színvilág, visszaköszönnek szépen lassan a kedvenc mesehősök, családtagok, barátok. Ezeket a rajzokat már lehet, sőt kifejezetten érdemes is elemezni.

Miközben a gyerek rajzol, az idő megáll és ő a fantáziájának világában kalandozik. Éppen ezért érdemes tudni, hogy ha éppen kék lovat és lila macskát vet a papírra, akkor ne javíttassuk az ki vele, mert ezzel komoly keretek közé szorítjuk és akár gátolhatjuk is a képzelő ereje fejlődésében.

A gyerekrajzelemzésnek több célja is lehet. Alapvetően segít a gyerekek fejlettségének megállapításában, mozgáskoordinációjának, térbeli eligazodásának vizsgálatában. Szerepe lehet a korai gyerekkori depresszió kiszűrésében, az okainak feltérképezésében és sokat segíthet a szülőkkel, kortársakkal való kapcsolat javításában.

Forrás:

Wikipedia

www.nlcafe.hu

www.iskolapszichologia.lap.hu

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/dance-83478_960_720.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/dance-83478_960_720-150x150.jpgNews CityÉletmóddepresszió kiszűrése,gyerekkori depresszió kezelése,gyerekrajzok,lelki egészség,rajzelemzésA rajz önkéntelenül is árulkodik alkotója lelkivilágáról. Gyermekünk érzéseinek megismeréséhez segítségül szolgálhatnak rajzainak elemzései. A rajzjegyek jelezhetnek bizonyos tulajdonságokat, utalhatnak jellemvonásokra, pillanatnyi érzelmeket fejezhetnek ki, betekintést engednek a rajzoló belső érzelmi világába. A rajzolás tehát az önkifejezésnek talán az egyik legkreatívabb és legsokatmondóbb formája. Nem kell hozzá különleges tehetség,...