Zsarolóvírus áldozatává vált Ausztria egyik vezető szállodája. Nem ők az egyetlenek, akik – már többször is – fizetni kényszerültek a kiberbűnözőknek.

A zsarolóvírusok olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva elérhetetlenné tesznek bizonyos fájlokat és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. Ez manapság az egyik legjövedelmezőbb bűnözői módszer, ezért még mindig nő az ilyen támadások száma. Tavaly például világszerte, ezen belül Magyarországon is kórházak estek áldozatul.

Ám a legtöbben hallgatnak az ilyen esetekről, és arról, hogy engedtek a bűnözőknek a helyzet megoldásáért. A Romantik Seehotel Jaegerwirt 4 csillagos hotel tulajdonosa azért hozta nyilvánosságra az esetet, hogy mások okulhassanak belőle. A legutóbbi támadásnál a szálloda elektronikus szobakulcsokat kezelő, amúgy modern rendszerébe törtek be. Mind a 180 vendég kiszorult a szobájából, és a kulcsokat nem is tudták újraprogramozni, hogy beengedjék őket – egészen addig, amíg nem fizettek a hackereknek.

A hotel szerint ez már a harmadik próbálkozás volt az informatikai rendszerük megbénítására, amellyel végül a teljes kártyarendszert sikerült használhatatlanná tenni – a hotel más rendszereivel együtt. Az osztrák hotel támadói 1500 eurónyi (468 ezer forintnyi) Bitcoint követeltek a helyreállításért. A hotelt vezető Christoph Brandstaetter szerint azért fizettek, mert nem volt más választásuk, hiszen a hotel éppen tele volt, nem tehették meg a 180 vendéggel, hogy húzzák az időt.

A hekkerek hagytak maguk után egy hátsó ajtót, ahol később megint megpróbálkoztak egy támadással. Ez a negyedik támadás viszont meghiúsult, mert addigra a fertőzött gépeket kicserélték, a rendszert pedig alaposabban felkészítették a behatolók ellen. A felturbózott kibervédelem mellett még egy alapvető intézkedést bevezettek: munkába állították a régi fémkulcsokat minden szobánál.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/zsarolóvírus-2-1024x768.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/zsarolóvírus-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágfertőzött gépek,hack,hacker,hekker,kibervédelem,zsaroló vírusZsarolóvírus áldozatává vált Ausztria egyik vezető szállodája. Nem ők az egyetlenek, akik – már többször is – fizetni kényszerültek a kiberbűnözőknek. A zsarolóvírusok olyan kártékony programok, amelyek egy számítógépre jutva elérhetetlenné tesznek bizonyos fájlokat és váltságdíjat követelnek azért, hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. Ez manapság az egyik legjövedelmezőbb bűnözői...