Mostanában egyre nagyobb divat nosztalgiázni. Ki ételekkel, ki szavakkal, ki a régmúlt tárgyaival teszi. A kétezer körül születetteknek valószínűleg nem sokat jelentenek a régmúlt dolgok, de az idősebbekben kedves emlékeket ébreszt.

Kinek mond még bármit is a tamagocsi? Az a japán játék, amelyben egy kicsi, aranyost lényt kellett gondozni: etetni, ha megéhezett, ellátni, ha megbetegedett. Ha pedig mindezt rossz gazdiként tettük, az állatka elpusztult. A tamagocsit 1996-ban dobták piacra, és rövid idő alatt világszerte hatalmas siker lett. A gyerekeknek szánt, kis kijelzővel és néhány nyomógombbal ellátott eszköz lényege a virtuális állattartás volt.

De azt még ennél is kevesebben tudják, hogy ez a hordozható kütyü, nem csak Japán számára, hanem egy magyar településnek is világhírt hozott. Pazaurek Dezső, egy dunaszekcsői férfi ötlete alapján a Baranya megyei faluban hozták létre Magyarország első tamagocsitemetőjét.

Az elképesztően őrült és mókás elgondolásnak köszönhetően Dunaszekcső felkerült a világtérképre. Az újságok Tokiótól Buenos Airesig címlapon hozták a történetet. Pazaurek Dezső pedig minden lapnak kikötötte, hogy a cikkbe írják bele falujának, Dunaszekcsőnek a nevét.

A férfi nem csak ezzel a népszerűséget kiváltó ötletével keltette fel a figyelmet a faluban. Mindig elképesztő dolgokkal rukkolt elő: többek között egy slag és egy lépcsősor segítségével Dunaszekcsőre álmodta meg a vízlépcsőt, kitalálta a nyári Mikulást, és létrehozta a jugoszláv háborúba kamukirándulásokat szervező Rizikó Tourst. Emellett kötélhúzást szervezett a Duna két partján fekvő, szomszédos Dunaszekcső és Dunafalva között.

A temetőt Pazaurek által vezetett étterem és panzió melletti löszfalban alakították ki, több száz lyukat fúrva oda. A szertartások mindig vasárnap, ebéd után zajlottak.

Az ötletgazda 2008-ban elhunyt, a japán játék pedig már csak az idősebbek emlékezetében él, így az átmenetileg ismertséget hozó kezdeményezés is az enyészeté lett. Egy helybéli szerint lassan a falunak is ez lesz a sorsa.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/

http://www.borsonline.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/tamagocsi-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/tamagocsi-2-150x150.jpgNews CitySzínesDunaszekcső,játék temető,tamagocsi,Tamagocsi temető,virtuális állattartás,virtuális játékMostanában egyre nagyobb divat nosztalgiázni. Ki ételekkel, ki szavakkal, ki a régmúlt tárgyaival teszi. A kétezer körül születetteknek valószínűleg nem sokat jelentenek a régmúlt dolgok, de az idősebbekben kedves emlékeket ébreszt. Kinek mond még bármit is a tamagocsi? Az a japán játék, amelyben egy kicsi, aranyost lényt kellett gondozni: etetni,...