Három magyarból kettő túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. Az elhízás világszerte növekvő, civilizációs probléma, sajnos, hazánk az élvonalba tartozik.

A néhány éve futó fogyishow vetélkedő két hatfős csoport között indult a két fitnesziparos, Béres Alexandra, illetve Schobert Norbert „kúravezető” irányítása alatt. Ami a nézettségét illeti: az első alkalommal 1,33 millióan figyelték a showt. A mérések szerint a tévé előtt ülő huszonöt év alatti fiatal nők 70 százaléka nézte a zsírpárnák elleni harcot.

Az amerikai alapműsor, a The Biggest Loser sikerét jelzi, hogy többek közt Ausztráliában, Brazíliában, Indiában, Hollandiában, Angliában és Izraelben is sikerrel honosították meg az eredeti verziót. A legjobban fogyó szereplő mindeddig egy ausztrál férfi volt, aki 166 kg-ból vesztett 70 kilót. A heti rekordfogyást tekintve nemzetközi szinten is versenyképesnek minősült az egyik hazai résztvevő: egy 193 kilogrammos férfi öt nap alatt 15 kilótól szabadult meg. Az orvosok máris azt állítják: életveszélyes játékot játszanak a szereplők.

A felmérések szerint az egészségi állapotot befolyásoló tényezők között 43 százalékban az életmód játszik szerepet. Épp ezért javallott hosszú távú életmódváltásban gondolkodnunk, mintsem alkalomszerű, drasztikus kúrákban, amelyek legtöbbször pusztán tünékeny „versenysúlyt” eredményeznek. A tévében bemutatott markáns súlycsökkenés a mindennapi életben nem ajánlható, különösen nem munkavégzés mellett.

Ugyanakkor az életmódváltás javallott: a statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik ember elhízott. Óránként 7 ember hal meg elhízással összefüggő kórképek miatt, az elhízás által okozott társadalmi többletkiadások évi 30 milliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki. Az elhízás okai között nem feledkezhetünk meg a mentális okokról és a környezeti tényezőkről sem: a depresszió, a bizonytalanság és a szorongás érzése az arra hajlamos személyeknél elhízáshoz vezet.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/túlsúlyos-2-1024x679.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/túlsúlyos-2-150x150.jpgNews CityÉletmóddiéta,egészség,életmódváltás,fogyás,túlsúlyHárom magyarból kettő túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. Az elhízás világszerte növekvő, civilizációs probléma, sajnos, hazánk az élvonalba tartozik. A néhány éve futó fogyishow vetélkedő két hatfős csoport között indult a két fitnesziparos, Béres Alexandra, illetve Schobert Norbert „kúravezető” irányítása alatt. Ami a nézettségét illeti: az első alkalommal 1,33 millióan figyelték...