Szúr, szorít és éget – sípoló légzés, erős szívdobogás. Általában így szokták leírni az emberek a mellkas környékén jelentkező fájdalmakat. A leggyakoribb panaszok egyike ad okot a legtöbb riasztásnak is a mentőknél. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon.

A mellkasi fájdalmat, főleg idősebb korban érdemes komolyan venni. Mivel az infarktus egyik legjellemzőbb tünete lehet. De azért nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, ennél szerencsére sokkal árnyaltabb a kép, a háttérben sok minden más is állhat.

A fájdalom típusai eltérőek lehetnek. Az éles fájdalom, ami belégzésre romlik vagy a légszomj, erős szívdobogás – akár a tüdőembólia jele is lehet, ahol a jelentkező fájdalmat véres köpet kíséri. A köhögésre fokozodó fájdalom pedig akár mellhártyagyulladásra is utalhat.

Szívinfarktust vagy anginát sejtet a mellkas közepe táján jelentkező szorító fájdalom, amely kisugározhat a nyakba és a karba, elsősorban a bal oldalunkon. Akkor lehet erre gyanakodni, ha a nyomás vagy a szorító érzés néhány percnél tovább fennáll. Kísérő tünetként megjelenhet a légszomj, az izzadás, a szédülés és a hányinger is. De más szív, illetve keringési problémák is okozhatnak hasonlót, mint pl a perikarditisz.

Valószínűleg csupán hörghurutról beszélhetünk, ha a fájdalom köhögésre jelentkezik, amit sípoló légzé és láz követ.

Fájhat refluxtól is a mellkasunk: a szegycsont mögötti égő érzés, melyhez a hasban jelentkező kellemetlen érzés társul. Ennél a betegségnél a fájdalom nyomában savanykás ízérzet jár. Általában étkezések után jelentkezik és akár órákig is fennállhat. Emellett, a nyelőcső megbetegedései is járhatnak hasonló fájdalommal.

A pánikbetegek időnként félelmet, mellkasi fájdalmat és felgyorsult szívverést érezhetnek. Szapora a légzésük, izzadnak vagy épp légszomjuk van. Ezeket a tüneteket szokták gyakran összetéveszteni a szívinfarktussal.

Bármilyen is a fájdalom típusa és hossza, a saját magunk megnyugtatása végett érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni magunkat.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/

http://www.femina.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/mellkasi-fájdalom-4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/mellkasi-fájdalom-4-150x150.jpgNews CityEgészséghörghurut,infarktus,mellhártyagyulladás,mellkasi fájdalom,mellkasi fájdalom okai,refluxSzúr, szorít és éget - sípoló légzés, erős szívdobogás. Általában így szokták leírni az emberek a mellkas környékén jelentkező fájdalmakat. A leggyakoribb panaszok egyike ad okot a legtöbb riasztásnak is a mentőknél. Minden évben több százezer embert vizsgálnak meg emiatt Magyarországon. A mellkasi fájdalmat, főleg idősebb korban érdemes komolyan venni....