Egy ideje már itthon is természetes a boltokban és az éttermekben a mentes termékek jelenléte és jelzése. Annyira, hogy már be is gyűrűzött az a trend, hogy az is menteset fogyaszt, akinek egyébként nem lenne muszáj, mert úgy gondolja, hogy az egészségesebb. Pedig inkább csak drágább.

Ez a divat hóbort valamikor 2012-ben indult el Amerikában, amikor olyan ismert celebek kezdték el hirdetni a gluténmentes élet nagyszerűségét, mint Miley Cyrus, Kim Kardashian és Gwyneth Paltrow.

A gluténérzékenység, vagy más néven cöliákia igen gyakori autoimmun betegség, minden 100. ember hordozója vagy elszenvedője. A gluténérzékenység nem gyerekbetegség, életünk során bármikor kialakulhat, akár még 60-70 éves korunkban is. A betegség nem „kinőhető”, akinél megállapítják, annak egy életen át gluténmentes diétát kell tartania.

A gabonafélék kerülése bonyolulttá teszi a mindennapi életet, unalmassá az étrendet. Azért aki elég leleményes, így is fel tudja dobni a menüjét. Fogyaszthat például burgonyát, kukoricát, rizst, hajdinát, amarántot, quinoát, lencsét, kölest, szóját, babot, borsót, és tököt.

Ma már egyre több formában elérhetőek a hagyományosan glutént tartalmazó ételek, mint például a tészta is. Gluténmentesen készülhet csicseriborsóból, quinoából, lencséből, és a cukkini spagetti is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Egyre nagyobb kínálattal találkozhatunk az áruházláncok polcain is. A TESCO például saját márkás termékeket is árul, a kínálatban müzli, tészta, csokoládé, de még sör és kávé is szerepel, persze a hagyományos társaik árának többszöröséért. Valamint elérhetőek a különböző lisztfélék, ilyen a mandula-, a rizs- vagy éppen a kukoricaliszt. A Sparban süti és pizza alapanyagként szolgáló mixet is vásárolhatunk. Néhol kekszeket vagy ostyákat is találunk gluténmentes kivitelben. A dm elsősorban édességekben erős, még mindenmentes mogyorókrémet is tartanak. A termékek egyébként elsősorban rizsből, kukoricából, hajdinából, csillagfürtből és kölesből készülnek.

Szerző: bb

Forrás:

https://glutenerzekeny.hu/

http://divany.hu/eletmod/

http://divany.hu/alapkonyha/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/gluten-free-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/gluten-free-2-150x150.jpgNews CityEgészségcsicseriborsó,cukkini,ételérzékenység,glutén,gluténmentes diéta,köles,lencseEgy ideje már itthon is természetes a boltokban és az éttermekben a mentes termékek jelenléte és jelzése. Annyira, hogy már be is gyűrűzött az a trend, hogy az is menteset fogyaszt, akinek egyébként nem lenne muszáj, mert úgy gondolja, hogy az egészségesebb. Pedig inkább csak drágább. Ez a divat hóbort...