Az HBO időnként lehetőséget ad tehetséges embereknek, hogy egy mozifilm időtartamánál bővebben is elmeséljenek egy történetet. Ez a vállalkozás a True Detective után Az ifjú pápával varázsolta el a sorozatok kedvelőit.

A lehetőségből, amelyet európai filmeseknek adott az HBO, könnyen lehet, hogy korszakos jelentőségű sorozat nőtt ki. És nem csupán azért, mert Az ifjú pápa olyan pazar képekkel dolgozik, hogy nemcsak a komplett tévés szakma, de Hollywood és a reklámipar is elmehet Paolo Sorrentinóhoz tanulni. Hanem azért is, mert egy új folyamat kezdetét jelzi: a tévé és a mozi között végképp elolvad és megszűnik minden éles határ.

Ezeknél a sorozatoknál gyakran magasabb színvonalon és nagyobb szabadsággal dolgozhatnak erősebb történeteken az alkotók. Most egy összeurópai tévés szuperprodukció született egy olyan szerzői filmestől, mint Sorrentino (többek között: A szerelem következményei, A nagy szépség, Ifjúság). Meg is kapjuk kedvelt, sokszor kidolgozott, de nem megválaszolható kérdéseit: árvaság, hűség, hit, kétely. Megsüvegelendő az HBO választása: mindenképpen nézőbarát döntés, ha a nemzetközi filmművészet jelesei időnként beköltözhetnek a tévébe, ha épp ott tudnak jobban elmesélni egy-egy történetet.

Az ifjú pápa főhőse egy amerikai bíboros, akit épp megválasztottak pápának, és aki cseppet sem olyan személyiség, mint amit bárki elvárna ezen tisztség betöltőjétől: pimaszul fiatal, látványosan jóképű, Cherry Coke Zerót reggelizik, és nem tisztel se Istent (vagy ha igen, azt nagyon sajátos módon), se embert. Jude Law ad parádés karaktert e kitalált Vatikán új vezetőjének. Az éles eszű és naiv, ironikus és kisstílű, maradi és haladó, kétkedő és eltökélt, melankolikus és kíméletlen XIII. Piusz megpróbál átkelni az emberi magány végtelen folyóján, hogy meglelje azt az Istent, akit majd az emberiségnek adhat. És persze saját magának. Legfőbb segítője a Vatikán bonyolult hálózatában pedig egy apáca lesz, akit Diane Keaton kelt pazarul életre.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/ifjú-pápa-1-1024x590.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/ifjú-pápa-1-150x150.jpgNews CityKultúraAz ifjú pápa,HBO,HBO sorozatok,Jude Low,Sorrentino filmek,The joung PopeAz HBO időnként lehetőséget ad tehetséges embereknek, hogy egy mozifilm időtartamánál bővebben is elmeséljenek egy történetet. Ez a vállalkozás a True Detective után Az ifjú pápával varázsolta el a sorozatok kedvelőit. A lehetőségből, amelyet európai filmeseknek adott az HBO, könnyen lehet, hogy korszakos jelentőségű sorozat nőtt ki. És nem csupán...