Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje bekerült az Oscar-díjra jelölt öt legjobb élőszereplős rövidfilm közé, így a Saul fia után ismét lehet szorítani magyar alkotásért a február 26-i gálán. 

A film 1991-ben játszódik, egy kislányról szól, aki új iskolába kerül, ahol a gátlástalan tanárnak a gyerekek végül visszavágnak. A Mindenki elég univerzális témát tárgyal, a nemzetközi filmfesztiválok közönsége is közel érezte magához. „Remélem, hogy átment a film üzenete. Viszonylag szívhez szóló, befogadható téma, de közben azért vannak olyan rétegei, amiken el is lehet gondolkodni” – fogalmazott az MTI-nek a rendező. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és a többek között Pintér Béla társulatából is ismert Szamosi Zsófia. Producere a rendező mellett Udvardy Anna.

Deák Kristóf az MTI-nek azt is elmondta, hogy ott lesz az Oscar-díjátadón, már csak az a kérdés, hogy a stábból hányan tudnak vele tartani, hogy együtt izgulhassanak. A jelölés a film szempontjából azt jelenti, hogy a Shorts International most a kategória többi rövidfilmjével és az Oscar-jelölt rövid animációs filmekkel együtt Amerikában és több más országban is forgalmazni fogja. „Ezért sok moziba, sok nézőhöz el fog jutni, ennek örülök a legjobban. Sokan fogják látni méltó körülmények között” – emelte ki a rendező. Deák Kristóf úgy gondolja, hogy az Oscar-jelölés miatt valószínűleg könnyebb lesz régóta érlelődő terveit megvalósítania. „Egyelőre azonban még zúg a fejem a sok lehetőségtől”.

A legjobb rövidfilm kategóriában magyar alkotást először 1963-ban jelöltek, a Szabó István rendezte Koncert producere az amerikai Ezra Baker volt. A rövidfilmek között több mint fél évszázad után került ismét a végső győzelemre esélyes öt film közé magyar alkotás. Az első magyar mozifilm, amely Oscart nyert, Szabó István Mephistója volt, melyet 1982-ben díjaztak a legjobb külföldi film kategóriájában. Ezt a sikert ismételte meg Nemes Jeles András Saul fia című mozija tavaly.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/mindenki-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/mindenki-1-150x150.jpgNews CityKultúraDeák Kristóf,magyar Oscar jelölés,magyar rövidfilmek,Mindenki,Mindenki című film,Oscar 2017,Udvardy AnnaDeák Kristóf Mindenki című kisfilmje bekerült az Oscar-díjra jelölt öt legjobb élőszereplős rövidfilm közé, így a Saul fia után ismét lehet szorítani magyar alkotásért a február 26-i gálán.  A film 1991-ben játszódik, egy kislányról szól, aki új iskolába kerül, ahol a gátlástalan tanárnak a gyerekek végül visszavágnak. A Mindenki...