Kanadában és az Egyesült Államokban évtizedek óta bevett szokás a génkezelt árutermelés a mezőgazdaságban. Az USA-ban most megint zöld utat kapott egy génkezelt termék.

Itt a nem barnuló alma. Egyelőre csak limitált mennyiségben, de már a következő hónaptól az amerikai áruházak polcaira kerülnek a génmanipulált gyümölcsök.

Beleharaphatunk, belevághatunk, érheti bármilyen sérülés, mégsem barnulnak még vagy három héten keresztül. Első körben az Államok középnyugati részén kezdik el őket árusítani februártól, szeletelt kivitelben. Ezzel is a termék előnyeit kidomborítva. A 10 különböző bolt polcára kikerülő 500 doboznyi alma nem GMO termékként címkézett, hanem egy QR kód segítségével lehet majd őket beazonosítani – adta hírül az Organic Authority.

Az alma barnulását a polifenol-oxidáz (PPO) nevű enzim okozza.  Ha a gyümölcs sérül, ez az enzim védekezik a repedéseken a sérüléseken át bejutó kórokozók ellen. Az Arctic vállalat kutatói ennek kiküszöbölésére, a genetikai kód megváltoztatása nélkül, egy adott génszakaszt cseréltek ki.  Az eljárás csökkenti a PPO enzim szintjét, így nem következik be a barnulás.

A cég optimista a termékének értékesítésével kapcsolatosan. Ha a tesztkör jól sikerül, akkor szeretnének tovább terjeszkedni.

Magyarországon továbbra is zérótolerancia van érvényben a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szemben, mivel a hivatalos vélemények szerint humánegészégügyi és egyéb hatásuk sem tisztázott.

Szerző: bb

Forrás:

http://itmozaik.hu/tudomany/

http://hvg.hu/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/génmanipuláció-1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/génmanipuláció-1-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges életmód,genetikailag módosított élelmiszerek,génmanipuláció,génmanipulált élelmiszerekKanadában és az Egyesült Államokban évtizedek óta bevett szokás a génkezelt árutermelés a mezőgazdaságban. Az USA-ban most megint zöld utat kapott egy génkezelt termék. Itt a nem barnuló alma. Egyelőre csak limitált mennyiségben, de már a következő hónaptól az amerikai áruházak polcaira kerülnek a génmanipulált gyümölcsök. Beleharaphatunk, belevághatunk, érheti bármilyen sérülés,...