A biztonság és az internet egyre kevésbé szinonimák, de felhasználóként, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, gondtalanabb lehet online életünk.

Legfontosabb, hogy mindenhová legyen más a jelszavunk. A piacon ma már remek jelszómenedzselő szoftverek érhetőek el, vegyük ezeket igénybe. Emellett, ahol csak lehet, kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást, ahol telefonunkra is szükség van a helyes jelszó mellett a belépéshez.

Szintén fontos, hogy ne halogassuk a frissítések telepítését, a legtöbb ismert biztonsági lyukakat foltoz be. A szoftverek mellett a hardverek – például a router – vezérlőprogramjáról se feledkezzünk meg.

A fájljainkat használhatatlanná titkosító zsarolóvírusokra egész iparág épül. A zsarolóvírusok ellen a leghatásosabb védekezés, ha rendszeresen készítünk biztonsági mentést adatainkról.

Mindig gyanakodjunk, ha ismeretlen feladótól érkező e-mailben kell egy linkre kattintanunk. Az adathalász támadások egy közismert szolgáltatót másoló hamis oldalra visznek, ahol a bűnözőknek adjuk meg önként adatainkat. E-mailben vagy szöveges üzenetben soha senkinek ne küldjük el bankkártyánk adatait.

Ma már a legtöbb weboldal titkosított, biztonságos kapcsolaton keresztül kommunikál velünk, adatainkat titkosítva továbbítja. Hogy az adott weboldal biztonságos, onnan tudjuk, hogy a webböngésző címsora elején egy kis lakat ikon jelenik meg.

Karácsonyra sokan kaptunk ajándékba valamilyen okos készüléket, melyre a gyártó alapból feltett egy jelszót, felhasználónevet. Mindenképp változtassuk meg a gyári azonosítókat.

Kezdő internethasználóknak fontos üzenet, hogy nem minden igaz, amivel az interneten találkozik! Mielőtt bármit elhinne, gondolja végig, hogy mennyire valószínű, hogy az adott tartalom igaz. A tévesen ismertetett információkon túl a szándékos félrevezetésen át a viccesnek tartott álhírekig igen széles paletta vezeti félre a felhasználókat.

A különböző online felületeken bár beállítható, hogy kinek van jogosultsága megnézni az adott képet, de arra már nincs senkinek befolyása, hogy ezek az ember lementik-e a fényképét és feltöltik-e más oldalakra. Egy-egy mulatságosnak vagy vagánynak tűnő kép később igazán kényelmetlen perceket szerezhet – ezért érdemes végiggondolni, mit osztunk meg.

Mindenképp beszélje meg a kezdő felhasználókkal (gyerekek, nagyszülők), hogy a személyes adataikat tartsák biztonságban. Ilyen személyes adat például a lakcím, a telefonszám, de az is, hogy mennyi zsebpénzt kap.

Gyermekének tudnia kell, hogy mondhat nemet, ha bátorságát szeretnék tesztelni, ha provokálják, vagy ha zsarolni próbálják valamivel. Az elfogadásért a gyerekek sok mindenre képesek, de meg kell tanulniuk, hogy szerethetők önmagukért, és nem azért, mert bármit hajlandóak megtenni.

És végül a leglényegesebb információ: az interneten kívül is van élet! A barátok és a család közössége lehet a leghatékonyabb védekezés az internetes ártalmakkal szemben.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/internet3.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/internet3-150x150.jpgNews CityÉletmódadathalászat,adatvesztés,internet,internet biztonság,internet felhasználás,online bántalmazás,sérülékenységA biztonság és az internet egyre kevésbé szinonimák, de felhasználóként, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, gondtalanabb lehet online életünk. Legfontosabb, hogy mindenhová legyen más a jelszavunk. A piacon ma már remek jelszómenedzselő szoftverek érhetőek el, vegyük ezeket igénybe. Emellett, ahol csak lehet, kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást, ahol telefonunkra is...