Már az inka és az azték kultúrában is az egyik fő táplálékforrás volt, természetfeletti erőt tulajdonítottak neki. Peruban, Argentínában, Mexikóban pedig mind a mai napig termesztik több fajtáját és fogyasztják a magjából készült változatos ételeket. Az új őrület: a disznóparéj, vagyis az amaránt.

A növény őshazája Közép- és Dél-Amerika, eredeti neve pedig a görög amarantos szóból származik, jelentése: sosem hervadó.

1974-ben John Robson, a Michigan-i Egyetem (USA) kutatója felfigyelt a mag kitűnő beltartalmi tulajdonságaira, és javasolta honosítását. Számos expedíciót vezettek Közép- és Dél-Amerikába, hogy összegyűjtsék a fellelhető tájfajtákat, és hozzálássanak a nemesítéséhez. Munkájuk olyannyira eredményes volt, hogy az USA-ban már a ’80-as évek óta nagyüzemi módszerekkel termesztik. Az utóbbi tíz évben pedig a világ számos részén elterjedt, eljutott Kínába, Belső-Ázsiába, Ukrajnába, Oroszországba, Moldáviába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába és Ausztriába. Hazánkban 1985 körül kezdtek az amaránt honosításával foglalkozni, bár eleinte nem sok sikerrel.

Több mint divat

Földünk egyik legősibb terménye jelentős fehérje- és zsírtartalmával kiemelkedik a gabonák sorából. Tartalmaz kéntartalmú aminosavat és lizint, továbbá káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, cinket és vasat. A vitaminok közül a B2-, B6-vitamin-szükségletünk fedezéséhez járul hozzá leginkább.

Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, valamint fehérje-, aminosav- és vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének is alapvető kiegészítője lehet. Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelőzésében hatásos. Mivel nem tartalmaz gliadint, a lisztérzékenyek étrendjébe is beilleszthető.

Korunk táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberei is megerősítették a tápanyagokban gazdag növény értékes voltát. Napjainkban az élsportolók esküsznek rá, de az űrhajósok is vittek magukkal erőforrásként amarántból készült rágcsálnivalót az űrbe.

Felhasználási lehetőségei

Konyhai felhasználásával még kissé bátortalanul bánunk. Szórhatjuk levesbe, készíthetünk belőle köretet, vagy sütemények tésztájának gazdagítására is kiváló.

A nyers, egész mag főzve, enyhén fűszerezve köretként fogyasztható, lisztje a kelt tésztákban közel 5-10 százalékban helyettesítheti a búzalisztet. Ennél nagyobb arányú adagolása nem ajánlott, mivel a kenyértérfogat csökken – a glutén hiánya miatt –, romolhat az ízhatás.

Sárga héjú fajtája a kukoricához hasonlóan kipattogtatható, de pirított, puffasztott, extrudált termékek is előállíthatóak belőle. Krémlevesekbe akár levesbetétként is kiváló.

Zöldséges, húsos ételekben a töltelék alapja lehet, de akár panírozásra is alkalmas. Leveléből a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan leves, főzelék készíthető és zseniális kiegészítője édességeknek, csokoládéknak egyaránt.

Szerző: bb

Forrás:

http://napidoktor.hu/

http://divany.hu/

http://amarant.szuperelelmiszerek.com/

 

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/amaránt1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/amaránt1-150x150.jpgNews CityEgészségamaránt,egészséges életmód,köret,nyers mag,reform élelmiszer,superfood,szuper élelmiszerMár az inka és az azték kultúrában is az egyik fő táplálékforrás volt, természetfeletti erőt tulajdonítottak neki. Peruban, Argentínában, Mexikóban pedig mind a mai napig termesztik több fajtáját és fogyasztják a magjából készült változatos ételeket. Az új őrület: a disznóparéj, vagyis az amaránt. A növény őshazája Közép- és Dél-Amerika,...