Habár „csak” néhány száz éve búcsúztatjuk december végén az óévet, a szilveszter mégis a legek ünnepe. A legzajosabb, a legnyitottabb, a legvidámabb napja ez az évnek, és ehhez a dátumhoz kötődik az egyik legfontosabb babonánk is: alighogy elüti az éjfélt az óra, máris elkezdünk nagyon komolyan fogadkozni… mostantól kevesebbet dohányzunk, egészségesebben élünk, többet mozgunk… Mindenkinek van jó néhány ígéret már a tarsolyában, melyek időről-időre újra előkerülnek.

Az újévi fogadalmak története nagyjából  Kr.e. 153-ig nyúlig vissza. Ekkor került Janus – a római mitológia szerint a kezdet és a vég istene, a január névadója – a naptár legelejére. A kétarcú istenség képes volt egyszerre a múltba tekinteni és a jövőbe látni, így vált az ősi fogadalmak szimbólumává. Ilyenkor sok római bocsánatot kért ellenségeitől és ajándékokat adott át az újév kezdete előtt.

Napjainkban viszont sokkal inkább divatos az év utolsó napjára hagyni mindent, amit nem sikerült keresztül vinnünk az óévben. Mintha mágikus erőt tulajdonítanánk ennek a napnak és az újév kezdetének…mintha azt várnánk tőle, hogy ezen a napon akaraterőnk biztosan nem fog cserben hagyni….

Ám, hiába az elhatározás és az ihlet, egyik napról a másikra megváltozni senki nem tud. Érdemes tehát apránként, lépésről lépésre, hibáinkból tanulva haladni. A beidegződéseket csak lassan alakíthatjuk át, ezért ünnepeljük a részsikereket, elnézzük a botlásokat, és ha kell, újrakezdünk. Szóval, ha valamit megfogadunk, az maximum annyi legyen, hogy szemléletmódot váltunk, mert az aztán valóban komoly befolyással bír életünkre.

Szilveszteri jótanácsok!

Ha a fogadalmak egyenlőre nem is működnek, akkor maradjunk a jó bevált babonáknál! A szilveszteri duda hivatott elijeszteni a bajt. Mosni, teregetni nem szabad az év utolsó napján, mert kirázzuk a gazdagságot, de éppen ezért nem ildomos még a szemetet sem kidobni. Nem hoznak szerencsét a szárnyasok sem, hiszen hátrafelé kaparják a pénzt, míg a malacok orrukkal kitúrják számunkra mindezeket. Közismert, hogy az újévi étkezést lencsével kell kezdeni, mert pénzt hoz a házhoz, mint ahogy az is, ha valami aranyszínűt lógatunk a bejárati ajtó közelébe. Újév napján az első bekopogtatónak férfinak kell lennie, hogy ne illanjon el a szerencse.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.utisugo.hu/

http://www.betegvagyok.hu/

http://hvg.hu/pszichologiamagazin/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/smartphone-gd9eb34bfd_1280-1024x586.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/smartphone-gd9eb34bfd_1280-150x150.jpgNews CityÉletmódéletmód,Janus isten,megfogadni valamit,szemléletmód,új élet,újév,újévi fogadalmakHabár „csak” néhány száz éve búcsúztatjuk december végén az óévet, a szilveszter mégis a legek ünnepe. A legzajosabb, a legnyitottabb, a legvidámabb napja ez az évnek, és ehhez a dátumhoz kötődik az egyik legfontosabb babonánk is: alighogy elüti az éjfélt az óra, máris elkezdünk nagyon komolyan fogadkozni… mostantól kevesebbet...