A klasszikusnak számító korcsolyázás és szánkózás mellett néhány igazán extrémnek számító sportot is űzhetünk télen. Ha valaki nem feltétlenül a meleg szobában akarja tölteni a téli szünetet, akkor ott a kutyaszánhúzás, a snowboard, vagy a hójöring is…

Hiába vannak odakint mínuszok és korán jött sötétség, egyre népszerűbbek hazánkban is a téli sportok. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy felhagyjunk a mozgással és a meleg szobából szemléljük a hóesést. Számos sportág teheti izgalmassá, „aktívvá” a szünetet.

Korcsolyázni nem csak hobbiból

A fővárosban számtalan ingyenes pályán állhatunk a jégre, de aki igazán profi módon űzné ezt a sportágat, annak a nagypályás gyorskorcsolya vagy a szinkronkorcsolya is felmerülhet, mint lehetőség. Rendkívül aktív mozgás, a gyorskorcsolyázók ugyanis elképesztő tempót mennek: az átlagos sebesség akár 50 kilométeres is lehet óránként. A táv pedig 500 métertől egészen 10 000 méterig változhat.  A szinkronkorcsolya Amerikából származik, ahol a versenyzők zenére mutatnak be különböző műsorokat a jégen. Budapesten a Jégcsillag SE-nél várják a lelkes amatőröket.

Lécekkel a havon

A klasszikus síelés mellett, hódolhatunk a sífutásnak, a síugrásnak és persze az extrémnek számító snowboardnak is. Még utazni sem kellett hozzá, a Téli Sportágválasztón bárki kipróbálhatta a hazánktól északabbra rendkívül népszerű sífutást. Hosszabb távok jellemzik ezt a sportágat is: a nőké túlnyomóan 30 kilométer, a férfiaké akár 50 kilométer is lehet. A snowboard pedig nem csak Amerikában, hanem Európában és köztük hazánkban is egyre népszerűbb. Több sípályán próbálkozhat bárki az elsajátításával itthon is, indulás előtt azonban érdemes az interneten leellenőrizni hol van elegendő hó a sportoláshoz, és mely helyszínek tartanak épp nyitva.

Szánkó

A gyerekek kedvence a szánkó, amely talán a legszélesebb körben ismert téli sport. Azt azonban kevesebben tudják, hogy versenyszerűen már a XIX. század közepétől űzik. A mesterséges vagy természetes pályán megrendezett viadalokon nem ritka, hogy 100 kilométer per órás sebesség felett suhannak a versenyzők.

Kutyaszánhúzók

Egész Európában, így Magyarországon is elterjedt sport a kutyaszánhúzás. Ehhez minimum kettő kutyára van szükség, ám nem ritkák az akár húszkutyás szánok sem. Két verzió lehetséges: a síjöring esetében a kutyák és a síelő közvetlenül össze vannak kötve, míg a pulka esetében egy kis „szánkó” ékelődik a kutyák és a síelő közé. Aki esetleg kedvet érez a kísérletezéshez, az interneten megadott helyszínen csatlakozhat a hazai sportolókhoz.

Hórafting

A rafting téli párja, amit nem a vízen, hanem a havon végeznek. Leginkább a gumicsónakban való hegyről lesiklásként lehetne leírni.

Hójöring

Ha hamar elfáradsz, akkor a hójöring a te sportod. A vízisí, a síelés és a szánhúzás egyvelege, melyben a síelőt motoros szánnal, kutyákkal vagy lovakkal vontatják.

Jégvitorlás

Megfelelő vastagságú jég szükségeltetik hozzá, hogy a nyíltvízi vitorláshoz hasonló hajókkal szeljék a tavak jegét. Megfelelő viszonyok mellett akár a 100 kilométeres óránkénti sebesség is elérhető.

Szerző: bb

Forrás:

http://spatrendonline.hu/

http://www.egeszseg.hu/

 

 

linkek:

http://www.jegcsillagse.hu/hu/rolunk

http://sielok.hu/sitereplista/orszag/magyarorszag/listadizajn/

http://kutyaszan.hu/Sz%C3%A1nozz-vel%C3%BCnk%21.php

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/korcsolyázás2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/korcsolyázás2-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges élet,extrém kikapcsolódás,hójöring,jégvitorlás,korcsolya,sífutás,szánkó,téli sportokA klasszikusnak számító korcsolyázás és szánkózás mellett néhány igazán extrémnek számító sportot is űzhetünk télen. Ha valaki nem feltétlenül a meleg szobában akarja tölteni a téli szünetet, akkor ott a kutyaszánhúzás, a snowboard, vagy a hójöring is… Hiába vannak odakint mínuszok és korán jött sötétség, egyre népszerűbbek hazánkban is a...