Drámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája. A szakemberek szerint sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie.

Az Északi-sark ökoszisztémáját alapvetően fenyegeti a klímaváltozás és az olyan emberi tevékenységek, mint az olaj- és gázkitermelés. Az Északi-sarkvidéki Tanácsnak (Arctic Council) benyújtott tudományos jelentés szerint a jégtakaró olvad, a tengerszint emelkedik, a partvidék pusztul, kiolvadtak a fagyott talajok, a térség növényeinek és állatainak élőhelye pedig áthelyeződik. A tudósok több mint tucatnyi várható főbb változásról számoltak be. Ezek között szerepel a nyári idényben a jégtakaró eltűnése a tengerről és a különböző halak populációinak összeomlása is. A változások kihatnak a klíma és a táj stabilitására, az állatok és növények túlélő képességére, az őslakosok életmódjára.

Az Északi-sarkvidéken bekövetkező változások az egész bolygóra hatással lehetnek, hiszen például befolyásolják az ázsiai monszunt – mutatott rá az elemzés. A sokféle téren bekövetkező változások erősíthetik is egymást, ami katasztrofális következményekkel járhat – hangsúlyozta az ötéves tanulmány egyik vezető szerzője, Johan Rockström.

A klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxid koncentrációról kiderült: most már tartósan a 400 ppm-es lélektani határ felett van. A ppm betűszó a parts per million rövidítése, amely magyarul: rész a millióban. Tehát ha a szén-dioxid koncentráció 400 ppm, ez azt jelenti, hogy egymillió levegőmolekula között 400 CO2-molekula is található. Hawaii-on például már nem is volt olyan hónap 2016-ban, amikor ez alatt lett volna az érték. Az elmúlt években sosem volt ilyen magas a szén-dioxid koncentráció, amely továbbra is meredeken ível felfelé.

A tudósok szerint, ha ez a trend marad, akkor szinte biztosra vehető, hogy 2050-re a Föld állatfajainak negyede kipusztul, 2100-ra pedig a tengerszint emelkedése miatt már 13 millió ember veszítheti el otthonát. Mindezek persze kiragadott példák, hiszen a teljes emberiséget veszélyezteti a globális felmelegedés. A szén-dioxid koncentráció visszaszorítására egyébként van egy nagyon ígéretes módszer: Izlandon bebizonyították, hogy a szén-dioxid 95-98 százalékát kővé lehet alakítani. Magyar kutatók pedig azon dolgoznak, hogy napenergia segítségével fűtőanyagot lehessen előállítani a segítségével.

A sarkkutatók szerint a térségben élőknek fel kell készülniük a meglepetésekre. Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet tudósa elmondta, hogy az utóbbi 12 hónapban egy sor további vészcsengő szólalt meg az északi-sarki változásokkal és azok hatásával kapcsolatban: novemberben olyan szokatlanul meleg volt a Jeges-tenger vize, hogy nem tudott elkezdődni a jegesedés, ez pedig kihat az egész Föld klímájára.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/globális-felmelegedés-2.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/globális-felmelegedés-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágéghajlat,éghajlatváltozás,Északi Sark,Föld klíma,globális felmelegedés,Jeges tenger,kipusztulás,klíma,szén-dioxid koncentrációDrámai változáson megy át az Északi-sark ökoszisztémája. A szakemberek szerint sürgős beavatkozás szükséges a globális felmelegedés ellen, különben a sarkvidéken élőknek és a bolygó több lakosának is katasztrofális hatásokkal kell szembenéznie. Az Északi-sark ökoszisztémáját alapvetően fenyegeti a klímaváltozás és az olyan emberi tevékenységek, mint az olaj- és gázkitermelés. Az Északi-sarkvidéki...