Van a világon bárki, aki ne hallott volna az egyik legnagyobb civil szervezetről? Arról, amely a világ minden egyes pontján önkéntes és hivatásos dolgozóinak lelkes munkájával mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek egyenlő eséllyel induljanak neki a nagybetűs életnek. Ez a szervezet az UNICEF.

Az UNICEF a világ vezető, gyermekekkel foglalkozó humanitárius szervezete, amit az ENSZ hozott létre 1946-ban és ami mára világszerte 192 országban dolgozik a gyermekek jólétéért, a gyerekjogok védelméért, érvényesüléséért és széleskörű megismertetéséért.

Az UNICEF tevékenységének egyik legfontosabb eleme, hogy felhívja a figyelmet a gyermekeket sújtó problémákra a fejlődő és fejlett országokban. A szervezet egyik legfontosabb ismertetője, hogy kizárólag önkéntes felajánlásokból tartja fenn programját.

Az UNICEF Magyarországon működő egysége egy úgynevezett nemzeti bizottság (Magyar Bizottság), melynek célja, hogy a fejlett országokban adományokat gyűjtsön a gyermekvédő programokhoz, elősegítse a gyermekjogok érvényesülését és képviselje a szervezetet.

Fontos feladat ez. Hiszen a világon naponta megközelítőleg 17.000 gyermek olyan okok miatt veszíti életét 5 éves kora előtt, ami megelőzhető lenne: védőoltásokkal, gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással, tiszta ivóvízzel, a fertőzések megelőzésével. Miközben ülünk a kényelmes fotelünkben talán nem is vagyunk annak tudatában, hogy a világon egymillió gyermek meghal azon a napon, amikor megszületik és 2 millióan vannak azok, akik nem élik meg a születésüket követő első hetet. Ezek napi, heti adatok! Döbbenetes számok. A halálokok között a mi életünkben banálisnak tűnő betegségek szerepelnek: a tüdőgyulladás, hasmenés, malária. Ha egy doboz cigaretta árát szánjuk csak évente az életek megmentésére, már akkor is segítettünk, hogy ez a szám csökkenjen!

Nem véletlen, hogy olyan sok külföldi és hazai híresség állt az UNICEF mellé. Aktív szerepvállalásukkal és adományaikkal hívják fel a figyelmet arra, hogy az alultápláltság, a gyerek elhalálozás megállítható. Nekik, az adományoknak és az önkénteseknek köszönhetően 1990 és 2013 között 40 %-kal csökkent az első 28 napban történő csecsemőkori elhalálozás.

Hogy mit is csinál pontosan az UNICEF?

 • gondoskodik a tiszta ivóvízről
 • védőoltásokat szállít a szegény övezetekbe
 • képzett szakemberekkel biztosítja a megfelelő pszichés fejlődést
 • iskolákat épít, hogy felszámolja az analfabetizmust
 • fellép a gyermekéhezés ellen: speciális tápszert szállít az alultáplált gyerekeknek
 • felvilágosítást ad, oktatással harcol a HIV/AIDS súlytotta helyszíneken
 • harcol a malária okozta elhalálozások csökkentéséért
 • terjeszti és biztosítani igyekszik az alapvető higiéniai alapokat
 • fellép a gyerekmunka, gyerekprostitúció ellen
 • felkarolja a nőket, lányokat, hogy iskolába járhassank, azonos jogokat gyakorolhassank
 • csökkenteni igyekszik a tinédzser házasságok számát
 • természeti katasztrófák, háborús konfliktusok során harcol a gyerekek megmentéséért, biztonságáért
 • felügyeli, terjeszti a gyerekjogok betartását szorgalmazó programokat
 • fellép a gyerekeket érintő bántalmazás és szexuális erőszak ellen.

A tevékenységek sora végtelen. A középpontban a gyerek van, önmaga. Az UNICEF egyik jelszava az egyenlőség. Mindegy, hova születtünk és kinek. A lényegen nem változtat. Élhetünk a világ leszegényebb negyedében vagy akár milliomos csemeteként: NINCS egyenlőtlenség gyerek és gyerek között, mindenkit ugyazok a jogok és életkörülmények illetnek meg!

Szerző: Kovács Eni

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/unicef7-1024x515.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/unicef7-150x150.jpgNews CityÉletmódcivil szervezet,ENSZ,gyerekek védelme,gyerekelhalálozás,gyerekjogok,gyermek életek,segélyszervezet,szegénység,UNICEFVan a világon bárki, aki ne hallott volna az egyik legnagyobb civil szervezetről? Arról, amely a világ minden egyes pontján önkéntes és hivatásos dolgozóinak lelkes munkájával mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyerekek egyenlő eséllyel induljanak neki a nagybetűs életnek. Ez a szervezet az UNICEF. Az UNICEF a világ vezető,...