Számos kastély és vár épült vízpartra, mivel a tavak és a folyók elsősorban védelmi célokat láttak el az épületek történetében. Mára azonban sokkal inkább szépségükben gyönyörködünk. A kövektező válogatásban öt folyó parti európai kastélyt mutatunk be.

Conwy Kastély, Wales

Conwy vára egyike a legimpozánsabb középkori erődítményeknek. I. Edward építtette a XIII. században a névadó folyó torkolatához, és az egyik legfontosabb vár volt a király „iron ring” nevet viselő walesi erődrendszerében. Az építkezés elég költséges vállalkozás volt – a becséles szerint – Edward 15 000 fontot költött rá, így lett a walesi történelem legdrágább vára. Többször cserélt gazdát a kastély, míg végül 1646-ban leszerelték. Újjáépítése csak a XX.század második felében kezdődött meg, mára viszont Wales egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága lett. A Conwy kastély 1986 óta képezi a Világörökség részét.

Bajmóc vára, Szlovákai

A Nyitra folyó partján található várkastély a XII. században még faépítmény volt, kőépületté csak a XIII. században építették át.  A magyar történelem olyan nagyságai fordultak meg itt, mint Mátyás király. A többször átépített vár 1637-ben került a Pálffy család tulajdonába, mai neogót formáját 1908-ban nyert el a francia Loire-menti kastélyok mintájára. Közép-Európa egyik legszebb palotája pont 365 ablakkal dicsekedhet: minden napra más kilátást biztosítva. A vár alatt egy nagy kiterjedésű, az épülettel összeköttetésben álló cseppkőbarlang húzódik.

Château de Chenonceau, Franciaország

A Chenonceau-i kastélyt gyakran nevezik a „hat hölgy kastélyának” is, mivel történetére és építészetére hat híres nő hatott. Az első hölgy, maga az építtető felesége, Catherine Briconnet. Majd II. Henrik a szeretőjének, Diane de Poitiers-nek ajándékozta, aki a Cher folyó felett átívelő hídért is „felelős”. Henrik halála után felesége, Catherine de’ Medici építettette a híd fölé a kétszintetes épületet. III. Henrik özvegyét Dupin tábornok felesége követte, végül Madame Pelouze vette meg 1864-ben az elhanyagolt épületet és hatalmas összeget áldozott a rendbehozatalára. Napjainkban a kastély magántulajdonban van, és közel egymillió látogatót vonz évente.

Neuschwanstein kastély, Németország

A neoromán stílusú Neuschwanstein építése 1896-ban kezdődött, architektúrája, elhelyezkedése és mérete is elképesztő, sőt kicsit őrült is. A megrendelő II. Lajos bajor király volt, akit a kastély építésének befejezése előtt már őrültté nyilvánítottak. 172 napot élt csupán várában, majd a Berg-kastélyban kapott elmegyógyászati kezelést. A közeli tó sekély vizében találták holttestét, orvosáéval együtt. A kastély 1893-ban készült el, napjainkban az egyik, ha nem a legnépszerűbb kastély Európában, évente közel másfél millióan látogatják.

Törcsvári kastély, Románia

A Brassó közelében található kastély a Drakula-kultusznak köszönheti népszerűségét. A 100 méter magas sziklára épült, ma múzeumnak otthont adó épület ismertsége abból a legendából ered, amely szerint Vlad Țepeș, azaz Drakula gróf is a palota lakója volt egykor. A XIV. században emelt vár az idők során számos átépítésen ment keresztül. 2009 óta pedig a román királyi család leszármazottjainak tulajdonában áll.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.erdekesvilag.hu/

http://kalandozomagyarok.cafeblog.hu/

http://www.kihagy6atlan.hu/

http://www.origo.hu/utazas/

http://www.erdekesvilag.hu/

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/bajmóci-kastély.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/bajmóci-kastély-150x150.jpgNews CityUtazásBajmóc vára,Chateau de Chenonceau,európai kastélyok,európai történelem,Neuschwanstein,Törcsvári kastély,utazás,várakSzámos kastély és vár épült vízpartra, mivel a tavak és a folyók elsősorban védelmi célokat láttak el az épületek történetében. Mára azonban sokkal inkább szépségükben gyönyörködünk. A kövektező válogatásban öt folyó parti európai kastélyt mutatunk be. Conwy Kastély, Wales Conwy vára egyike a legimpozánsabb középkori erődítményeknek. I. Edward építtette a...