Egyre több a szexuális tartalmú, énképet vagy testképet befolyásoló tartalom a médiában. Miközben a gyerekek többsége ezeknek az ingereknek van kitéve, saját testükre vagy tabunknak vélt kérdéseikre ritkán kapnak választ. Erre hozták létre a Yelon-t.

A 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb kereső szava az interneten: a pornó. Tudásvágyuk  veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket, melynek csupán egyik következménye a kortárs szexuális zaklatás-esetek megnövekedett száma.

Egy online platform

Itt a Yelon, egy olyan szexedukációs célú weboldal, telefonos alkalmazás és live chat, mely valódi választ ad a 10-18 éves korosztály énképével, testképével, (pár)kapcsolataival, szexualitásával kapcsolatos kérdésekre. A chat segítségével névtelenül tehetik fel kérdéseiket, melyekre személyre szabott válaszokat kapnak.

Az Android és iOS telefonokra ingyenesen letölthető alkalmazással egyszerűvé válik a privát chat lehetősége és a webes tartalmak közötti nyugodt böngészés. Külön honlapon kapnak segítséget azok a gyerekekért felelős felnőttek – szülők, tanárok, családtagok -, akik a szexuális felvilágosítás és nevelés kérdéskörében a gyerekek szükségleteinek megfelelően szeretnének eljárni.

A szakmai háttér

A Yelon a Hintalovon Alapítvány szexedukációs programja. Célja, hogy a Magyarországon élő gyerekek jogai minél teljesebben érvényesülhessenek, valamint jóllétüket minden lehetséges módon garantálja a felnőtt társadalom.

A Hintalovon Alapítványt  Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő alapította 2015-ben, a munkát több mint 35 fős csapat segíti. Működésük során a Magyarországon még ritkaságnak számító gyerekjogi megközelítést használják, amivel szakmaközi együttműködéseiket is erősítik. A projektjek fejlesztése során az ötlettől a megvalósításig minden fázisba közvetlenül bevonják a gyerekeket és a szülőket is.

Nincs elég információ

A szexedukáció helyzete jelenleg nagyon gyenge Magyarországon, a gyerekek nem kapnak valódi információt a testük működéséről, egészséges életmódról, önazonosságról, az érzelmek megéléséről, kifejezéséről, a szexualitásról, a nemiségről, vagy a párkapcsolatokról.

1,5 millió 18 éven aluli gyerek él Magyarországon és csupán két olyan civil szervezet van, amely szexedukációs foglalkozásokat szerveznek számukra. Ennek hiányában a gyerekek „kiszolgálják magukat”: az interneten szabadon elérhető pornográf tartalmak látszólag sokféle információval látják  őket, magyarázattal azonban nem szolgálnak. A párkapcsolatok működése, a szexualitás egyéb dimenziói pedig kimaradnak az ilyen ábrázolásokból, és ezért hamis képet vetítenek eléjük.

Az elérhető információ

Ezért lenne különösen fontos, hogy ez a tudás minden gyerek számára elérhető módon megjelenjen Magyarországon, olyan digitális megoldásokban, amelyek a legszéleskörűbb és legkomfortosabb hozzáférést biztosítják. A cél az volt, hogy a gyerekek az ország bármely pontján, életkoruknak megfelelő információhoz jussanak ezekben a témákban; anonim módon kérdezhessenek és szakemberek segítségével kaphassanak válaszokat.

Szerző:bb

Forrás: Hintalovon Alapítvány

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/szexuális-edukáció1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/szexuális-edukáció1-150x150.jpgNews CityÉletmódgyerekjogok,szex,szex edukáció,szexuális felvilágosítás,szexuális nevelésEgyre több a szexuális tartalmú, énképet vagy testképet befolyásoló tartalom a médiában. Miközben a gyerekek többsége ezeknek az ingereknek van kitéve, saját testükre vagy tabunknak vélt kérdéseikre ritkán kapnak választ. Erre hozták létre a Yelon-t. A 7-10 éves korosztály 3. leggyakoribb kereső szava az interneten: a pornó. Tudásvágyuk  veszélyes helyzetekbe...