Év végéig fizethetünk még a 2015 előtt készült húszezressel.  Jövőre pedig itt az új két-, illetve ötezres. A cserefolyamat végén kerül sor az ezres és ötszázas címletek leváltására. A régi bankjegyek nem vesztik el értéküket, a lakosságnak sokáig lesz lehetősége arra, hogy díjmentesen váltsa érvényes fizetőeszközre őket.

2016. december 31-én vonja be a forgalomból az Magyar Nemzeti Bank a régi, azaz a 2015 előtt gyártott húszezreseket. Tehát december végéig fizethetünk még velük a boltokban. Jó tudni azonban, hogy január elsejétől sem veszítik el értéküket, sokáig lesz lehetőség őket újra cserélni. A kereskedelmi bankok és a Posta pénztárai még 3 évig, a Jegybank pedig 20 évig, azaz 2037-ig váltja be díjmentesen törvényes fizetőeszközre őket.

Tavasszal folytatódik a csere

Az MNB, a 2014-ben indított cserét “az optimális készletezés, a készpénzforgalmi szereplők igényeinek bővülése és a bankjegyek természetes elhasználódásából fakadó pótlás összhangjának figyelembe vételével” folytatja.  Fél év múlva, 2017 márciusában újabb papírcímletek debütálnak Magyarországon: jön az új két-, illetve ötezres – a régiek július 31-ig használhatóak készpénzfizetésre.

A megújult ötezres a megszokott kékes-lilás árnyalat helyett élénksárgává válik, de továbbra is gróf Széchenyi István szerepel majd rajta, mint ahogy az új kétezresen is marad Bethlen Gábor, csak éppen valamivel sötétebb verzióban.

A nagyján már túl

A bankjegycsere közel hetven százalékán már túl van a jegybank, a további 4 címlet a fennmaradó egyharmadon osztozik. Bár az MNB nem árult el pontos költségeket a váltással kapcsolatban, lapértesülések szerint a teljes átállás, vagyis az összes címlet cseréje nettó 15-20 milliárd forintba kerül majd.

Az ezres és az ötszázas marad a végére

A program utolsó részére maradtak a legkisebb címletek, azaz az ezresek és az ötszázasok. AZ MNB szerint a cél az, hogy 2018-ra olyan optimális helyzet álljon elő, hogy minden egyes használatban lévő címletből már csak az új, fejlesztett változata legyen forgalomban. Ez lenne a kedvező mind a lakosság, mind pedig a professzionális szereplők számára is.

A hamisítók ellen

A csere az előállítási költségek (így a folyamatos utángyártás) optimalizálása mellett elsősorban biztonsági szempontból volt indokolt. Bár korábban is elhanyagolható veszteségnek számítottak a hamisított bankjegyek, az újakat jóval nehezebben lehet majd hamisítani.  Az eddig lecserélt címletek, biztonsági szempontból jól szerepelnek. A lefoglalt hamisítványok zöme a “régi” forintcímletekből kerül ki, minőségüket jellemzi, hogy egyszerű irodai fénymásolóval készültek.

Elrejtett azonosítók

A lecserélt bankjegyek továbbviszik a grafikai megoldásokat, de újabb látható és nem látható biztonsági megoldásokkal egészültek ki: a papírban olyan vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik. Megújult a hologram és UV fényben több színben fluoreszkál az esztergomi bazilikának kupolája. A vakok és a gyengén látók számára pedig jól tapintható, nagy festék-réteg-vastagságú felületek segítik az azonosítást.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.penzcentrum.hu/

http://www.penzjegynyomda.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/új-bankjegyek1.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/új-bankjegyek1-150x150.jpgNews CityBelföld2000 forint,5000 forint,hamisítás,hologram,MNB,papírcímlet,új bankjegyekÉv végéig fizethetünk még a 2015 előtt készült húszezressel.  Jövőre pedig itt az új két-, illetve ötezres. A cserefolyamat végén kerül sor az ezres és ötszázas címletek leváltására. A régi bankjegyek nem vesztik el értéküket, a lakosságnak sokáig lesz lehetősége arra, hogy díjmentesen váltsa érvényes fizetőeszközre őket. 2016. december...