Nagy többséggel elutasították az olasz szavazók a Matteo Renzi miniszterelnök által javasolt alkotmányos reformterveket. A kudarc nyomán a kormányfő december 5-én hajnalban bejelentette lemondását. A nemek győzelme a megfigyelők szerint veszélybe sodorhatja az olasz bankrendszer megerősítésére irányuló intézkedéseket, ezzel az euróövezet stabilitását is.

A második világháború utáni talán legjelentősebb alkotmányreform keretében a kormány többek közt csökkenteni akarta a szenátus létszámát és hatáskörét. A referendum azonban sokak szerint valójában Renzi eddigi kormányzati tevékenységének megítéléséről szólt. A Demokrata Párt politikusa teljes felelősséget vállalt a súlyos mértékű vereségért. „Én vesztettem, nem ti” – üzente szavazóinak. Hozzátette, hogy a reformok által csökkenhetett volna a bürokrácia és Olaszország versenyképesebb lett volna.

Az ellenzéki pártok vezetői szinte azonnal lemondásra szólították fel a kormányfőt. „Renzi menni fog, és vele együtt a befolyásos lobbik is, amelyek szintén vereséget szenvedtek” – mondta Renato Brunetta, volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártjának parlamenti vezetője. Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezére kijelentette: Renzinek „perceken belül” le kell mondania. A politikus előre hozott választásokat sürgetett.

Erre azonban nincs szükség: a történteket követően az államfőnek határoznia kell arról, hogy milyen további lépéseket tegyen. Folynak a találgatások arról, hogy ki lehet a következő kormányfő. Egyes vélekedések szerint szóba jöhet Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter vagy Pietro Grasso, a szenátus elnöke. Az is megtörténhet, az államfő felkéri Renzit, hogy legalább az év végéig maradjon tisztségében, hogy szavatolják a 2017 költségvetés elfogadását a törvényhozásban.

A referendum után húszhavi mélypontra süllyedt az euró dollárral szembeni árfolyama. Legutóbb 2015 márciusában volt hasonlóan alacsony az árfolyam, 1,0458 dollár. A reformok támogatói szerint az alkotmánymódosítás kiránthatta volna a kontinentális Európa (Németország és Franciaország utáni) harmadik legnagyobb gazdaságát a stagnálás és a munkanélküliség gödréből. Az ellenzők szerint a fiatal generációt és a helyi vállalkozásokat a kormány kiszolgáltatta volna a multinacionális vállalatoknak. Márpedig az olasz gazdaságnak talpra kell állnia.

A munkanélküliség 11,6 százalékos, a foglalkoztatottak egyhatoda részmunkaidős állásban dolgozik. A válság óta defláció fenyegeti az országot, az exportot az erősödő euró és az oroszokkal szembeni szankciók is megkurtították. Befektetők hiányában a bankok tőkehiányban szenvednek, tele vannak rossz minőségű (vagyis ki nem fizetett vagy jócskán megkésett törlesztésű hitellel), a Magyarországon is jelen lévő UniCredit Bank alatt komolyan rezeg a léc. A világ legöregebb bankja, a Banca Monte dei Paschi di Siena-nak 30 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelállománya van, miközben a bank piaci értéke 0,5 milliárd euró.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/matteo-renzi3.pnghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/matteo-renzi3-150x150.pngNews CityNagyvilággazdasági válság,lemondott Matteo Renzi,Matteo Renzi,munkanélküliség,olasz gazdaság,reformok,tőkehiányNagy többséggel elutasították az olasz szavazók a Matteo Renzi miniszterelnök által javasolt alkotmányos reformterveket. A kudarc nyomán a kormányfő december 5-én hajnalban bejelentette lemondását. A nemek győzelme a megfigyelők szerint veszélybe sodorhatja az olasz bankrendszer megerősítésére irányuló intézkedéseket, ezzel az euróövezet stabilitását is. A második világháború utáni talán legjelentősebb alkotmányreform...