Donald Trump olyan elánnal vetette bele magát a világpolitikába, a belpolitikába, a sajtóügyekbe, hogy az amerikai sajtó szinte nem győzi feldolgozni a róla szóló híreket. A fő kérdés, hogy elefánt lépett-e a porcelánboltba vagy ez tudatos tágítása a hagyományosan tisztelt kereteknek.

A figyelmet Trump azzal alapozta, hogy berendelte magához a legnevesebb amerikai újságírókat csak azért, hogy egyenként leteremtse őket. Versenyt csinál abból, hogy a szokásos újságírókonvoj nélkül vegyen részt nyilvános eseményeken. Az Egyesült Királyságnak azt jelezte, szeretné, ha a washingtoni nagykövet Nigel Farage, a UKIP korábbi vezetője, a Brexit élharcosa lenne. A következő napot pedig azzal kezdte, hogy Twitteren jelentette be: elmarad a találkozója a The New York Times-szal. Rövid vita után a megválasztott elnök újra üzent: mégis elmegy a szerkesztőségbe. Itt folytatódott zavarba ejtő kommunikációja.

Kijelentette, hogy mégsem perelné be Hillary Clintont, noha a kampányában még börtönbe akarta záratni email-ügye és alapítványának aggályos támogatása miatt. Trump jogi indoklás helyett azonban azzal magyarázta döntését: „Nem akarom bántani Clintonékat, tényleg nem”. Szakértők közben valószínűleg figyelmeztették, hogy kijelentései aggályosak a jogállamiság szempontjából.

„Nyitott vagyok a kérdésben” – fogalmazott ellentmondásosan azzal kapcsolatban is, hogy kilépteti-e az Egyesült Államokat a klímaegyezményből. A megjegyzés azért is érdekes, mert a kampányában még biztosan el akarta hagyni a környezetvédelem és a globális felmelegedés szempontjából fontos nemzetközi egyezményt.

A megválasztott elnök New York-i főhadiszállásán kezdte meg kormánya kiépítését. A megszokott republikánus jelöltek mellett szerinte például a veje, Jared Kushner remek lenne arra, hogy megteremtse a békét a palesztinok és Izrael közt. „Szívesen lennék az az elnök, amely békét tesz a palesztinok és az izraeliek közt” – mondta a The New York Times újságíróinak. Trump az ügyben is megnyugtatta az aggódó sajtómunkásokat, hogy nem fogja összekeverni üzleti és hivatali ügyeit. Megjegyezte, hogy persze tudná mindkettőt egyszerre csinálni, abból sem lenne probléma.

A sajtó több esetet is említ magánegyetemének ügyeivel kapcsolatban, amelyek aggályosak. Kampányával kapcsolatban összesen 300 ezer dollárnyi kétes pénzmozgásról írnak, de rendelt Trump 20 ezer dollárért festményt magáról, amit az egyetem fizetett ki. Volt olyan eset, amikor egy floridai város eltekintett 120 ezer dollárnyi büntetéstől annak fejében, hogy Trump egy veteránokat segítő alapítványnak átutal 100 ezer dollárt. Diplomácia fronton is különös manőverbe kezdett, amikor hivatalosan is elismerte Tajvan miniszterelnökét. Az USA 1979 óta fogadja el az egy Kína elvet, így a diplomaták csakis Pekinggel érintkeznek hivatalosan.

Trump ezt a hagyományt is felrúgta – egyelőre kérdés, hogy tudatosan vagy teljesen tájékozatlanul. Mindenesetre a The Time magazin őt választotta az Év emberének.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/turmp-update-4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/turmp-update-4-150x150.jpgNews CityNagyvilágamerikai elnök,Donald Trump,kampány,New York Times,Trump,Trump művekDonald Trump olyan elánnal vetette bele magát a világpolitikába, a belpolitikába, a sajtóügyekbe, hogy az amerikai sajtó szinte nem győzi feldolgozni a róla szóló híreket. A fő kérdés, hogy elefánt lépett-e a porcelánboltba vagy ez tudatos tágítása a hagyományosan tisztelt kereteknek. A figyelmet Trump azzal alapozta, hogy berendelte magához a...