Zserbó, bejgli és szaloncukor – nálunk nincs karácsony nélkülük. De vajon milyen sütiket esznek Európa más országaiban? Ahogyan nálunk, úgy karácsony táján máshol is előkerülnek a nagymamák receptes könyvei…

Karácsonyi puding

Angliában a karácsonyi puding elmaradhatatlan része az ünnepi vacsorának.  A marhafaggyúból készült és aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel ízesített süteményt a hagyomány szerint december első vasárnapján készíti el a család és hűvös helyen tárolják az ünnepig. Tálalás előtt gőzölik, majd forró brandyvel öntik le és meggyújtják, hogy elűzzék vele az ártó szellemeket. A sütemény két középkori étel kombinációjából született meg: egy gabonából, mandulából és mazsolából készült leves, és egy aszalt gyümölcsös alkohollal tartósított húsos pite volt az őse. Egy népi hagyomány szerint, aki karácsonytól szilveszterig 13 adag karácsonyi pudingot képes megenni 13 különböző helyen, annak szerencsés lesz a következő éve.

Panettone

Olaszországban nagyon széles a karácsonyi sütemények palettája: a Tiramisu mellett, megtalálható még a Pan Papato, a Torrone, Nápolyban a Roccoco keksz, Veronában pedig a Pandoro hódít.  Mégis legismertebb olasz süteménynek a Panettone számít Európában. A magasra nőtt olasz kalács már a XV. században is a karácsonyi hagyományok sorába tartozott, bár akkoriban elsősorban Milánó környékén ismerték. Sokan még ma is tartják azt a szokást, hogy egy karácsonyi kalácsot félretesznek február 3-ig, Szent Balázs napjáig. A tradíció szerint, ugyanis aki ebből egy darabka száraz héjat megrág, egész évben mentesül a torokfájástól.

Stollen

Németországban a legjellegzetesebb ünnepi édesség a „Stollen”, vagy eredeti nevén Christstollen (Krisztuskalács). A tészta alakja ugyanis a pólyába csomagolt Jézust szimbolizálta. A legrégebbi süteményük pedig a gyümölcskenyér, melynek őse még az XIV. században született. Akkoriban még egy szegényes adventi étel volt, de később különböző aszalt gyümölcsökkel gazdagították.

Fatörzs

A legnevezetesebb sütemény a Buche de noel, amely már 1879-ben is elmaradhatatlan dísze volt a karácsonyi asztalnak Franciaországban. A leginkább Elzászban népszerű desszert külsejét fatörzsszerűen mintázzák, és gyakran díszítik fenyőággal, gombával vagy porcukorral.

Pepparkakor

A svédek kedvenc keksze gyömbérrel készül, és sok helyen karácsonyi dekoráció is készül belőle. Kötődik hozzá egy babona is: a tenyeredbe kell venni egy pepparkakort, kívánni valamit, majd a másik kezünk mutató- vagy hüvelykujjával megnyomni a keksz közepét. Ha a nyomás hatására a keksz három részre törik, akkor valóra válik a kívánság.

A skótok puding helyett kandírozott gyümölccsel ízesített palacsintával ünnepelnek, a dánok egyszerű tejberizst esznek, a norvégok fűszerezett, mézes aprósüteményt készítenek, a horvátok pedig likőrös fánkot (fritule) sütnek. Oroszország főbb ünnepi finomsága a kuglóf, az oroszkrém- és a sajttorta, míg Lengyelországé a kompótok, a mézes sütemények és a fánkok.

A tengerentúlon is édességgel színesítik az ünnepi menüt: Amerikában elmaradhatatlan kellék minden süteményhez a tejszín, Japánban pedig tejszínhabos eper torta kerül minden karácsonyi asztalra.

Szerző: bb

Forrás:

http://csakapuffin.cafeblog.hu/

http://www.egeszsegtukor.hu/

http://www.hunbisco.hu/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/karácsonyi-édességek.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/12/karácsonyi-édességek-150x150.jpgNews CitySzíneskarácsony,karácsonyi édességek,karácsonyi puding,karácsonyi sütemények,Panettone,Pepparkakor,Stollen,sütésZserbó, bejgli és szaloncukor – nálunk nincs karácsony nélkülük. De vajon milyen sütiket esznek Európa más országaiban? Ahogyan nálunk, úgy karácsony táján máshol is előkerülnek a nagymamák receptes könyvei… Karácsonyi puding Angliában a karácsonyi puding elmaradhatatlan része az ünnepi vacsorának.  A marhafaggyúból készült és aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel ízesített süteményt a hagyomány...