Zserbó, dobostorta, operaszelet is van azok között a tradicionális édességek között, amelyeket a hat év után újra kinyitott Virág cukrászdában lehet megkóstolni.

A szegedieknek a Virág cukrászda azt jelenti, mint a pestieknek a Gerbeaud, az egrieknek a Dobos, ezért nem csoda, hogy a bezárások alatt is a figyelem középpontjában maradt a kávézó. A kétezres évek elején, épp egy kényszerű bezártság alatti rekonstrukció alatt ismeretlen freskókra bukkantak a kibontott falak mögött az 1876 előtti évekből. A rekonstrukció belsőépítészei szerint soha nem derült volna ki, hogy milyen lehetett az alföldi polgári díszítőművészet az 1876-os nagy árvíz előtt, ha nincs az a felújítás.

virag-cukraszda-2
Fotó: Virág Cukrászda

Láthatóvá vált, hogy a Virág cukrászda története nem 1920-ban kezdődik, amikor a Temesvárról áttelepült Virágh testvérek kibérelték a helyiséget. A rekonstrukció idején Romhányi László belsőépítész felkutatta a ház történetét, így ma már tudható, hogy a Virág előtt is cukrászda működött az eklektikus épületben, amit 1872-ben húztak fel. A nagy árvíz bár sokat rombolt a házon, de nem döntötte le. A kétezres években elvégzett rekonstrukcióval a Virág elődje, az Árvai cukrászda falai is megelevenedtek.

Látható, hogy Szeged történelme mindig érintette a Virág cukrászdát is. Még az elmúlt évtizedekben is, hiszen rendszerváltáskor magántulajdonba került, majd 2010-ben tönkrement. Akkor Szeged azt mondta, hogy a Virág cukrászda legjobb helyen Szeged tulajdonában van. Az önkormányzat megpróbálta visszavásárolni, ám igen sokan akarták megszerezni, így a város a rákövetkező években megjárta az ország minden bíróságát, hogy végül mindegyik kimondja, Szeged jogosan szerezte vissza a cukrászda tulajdonjogát. A megnyitón Botka László megköszönte a szegediek türelmét, hogy kivárták ezt a néhány évet, bízva abban, hogy megérte a küzdelmet.

Az ünnepélyes megnyitón nemcsak a csillárokban, a felújított freskókban, a gyönyörű stukkókban és a híres Herendi kávéfőzőben gyönyörködhettek a vendégek, hanem megkóstolhatták a tradicionális édességeket is. Sorakozott a pulton például zserbó, dobostorta, operaszelet, somlói galuska és Virág-krém is. Mellettük a mostanság divatos macaron és smoothie is szerepel a kínálatban. Gyuris László mestercukrász elárulta, hogy nemcsak a cukrászdában lévő édességek, de az ünnepi, 2016 szeletes torta is a hagyományos, régi ízeket őrzi. Elmesélte, hogy az 1800-as évek végén jellemzően vajkrémes tortákat készítettek. A mai torta viszont csokoládés, aminek a belsejében pirított dió van.

A hatalmas, többszintes, téglalap alakú tortát zeneszó és magyar táncot járó párok között emelte a színpadra kilenc cukrász. A tetején Szeged címere, a Virág cukrászda emblémája és a 2016-os évszám állt. Az első szeleteket Gyuris László és Botka László polgármester szelte a vendégeknek. A mostani nyitás után remélhetőleg nyugodt, békés évek következnek az intézmény életében, hiszen 1991-ben még arról folyt a vita, autószalont nyissanak-e a cukrászda helyén.

(x)

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/virág-cukrászda-4.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/virág-cukrászda-4-150x150.jpgNews CityBelföldcukrászat,cukrászmester,Gyuris László,Kisvirág cukrászda,mestercukrászat,Szeged,Virág CukrászdaZserbó, dobostorta, operaszelet is van azok között a tradicionális édességek között, amelyeket a hat év után újra kinyitott Virág cukrászdában lehet megkóstolni. A szegedieknek a Virág cukrászda azt jelenti, mint a pestieknek a Gerbeaud, az egrieknek a Dobos, ezért nem csoda, hogy a bezárások alatt is a figyelem középpontjában maradt...