Mikor kezdjük a karácsonyi készülődést? Az első adventi gyertya meggyújtásakor már tudni kell, mi lesz az ünnepi menü vagy épp milyen ajándékok kerülnek a fa alá? Pénzügyileg mindenképpen érdemes előre terveznünk.

Nagyszüleink idején a karácsony volt az egyetlen időszak, amikor bizonyos árukat be lehetett szerezni. A közértben volt déligyümölcs, új színes tévét mutatott be az Orion és nem csak 42-es fekete női cipő volt a boltokban. Természetesen az ünnepekre ma is sokszoros forgalomnövekedéssel számolva készülnek a gyártók.

A legfontosabb tanács ilyenkor csakis az lehet, hogy amennyiben nem szükséges, ne vegyünk fel hitelt az ünnepek miatt. Ehhez az kell, hogy legyen egy tervünk, lehetőleg jóval december előtt, ahol végig gondoljuk saját és családunk lehetőségeit. Ahhoz, hogy az ünnepek boldogan teljenek és a pénzügyi kérdések se okozzanak fejtörést, a költségtervezést mihamarabb el kell kezdeni!

Alaposan gondoljuk át, hogy tényleg szükségünk van-e a legújabb mobiltelefonra, televízióra, vagy számítógépre. Főleg úgy, hogy alig egy hónap múlva, januárban a nagy leárazások során akár töredék áron megvásárolhatók. Legyünk erősek annak tudatában, hogy ebben az időszakban a kereskedők intenzívebben reklámoznak. Ne a hirdetések, hanem a saját igényeink szerint döntsünk.

A tervezéshez nem kell egyetemi végzettség, egyszerűen írjuk fel az általános havi kiadásokat és nézzük meg, hogy a bevételek kiszolgálják-e igényeinket. Ebből kiderül, hogy van-e egyéb, szabadon elkölthető pénzünk. Ehhez rendeljük hozzá szeretteinket, célszerű egy listát írni, hogy kinek szeretnénk valamilyen ajándékkal kedveskedni. Gondoljuk át, milyen költségekkel jár ez. A legtöbbször bármilyen saját készítésű ajándék emlékezetesebb lesz, mint egy nagyobb értékű fogyasztási cikk. Az ünnepi vacsoráról és az innivalókról se feledkezzünk meg, hiszen ezeket is meg kell vásárolni.

Ha minden kötél szakad, érdemes átgondolni, hogy mekkora összegű kölcsönt veszünk fel és milyen időn belül tudjuk azt visszafizetni. A kölcsönökre általában jellemző, hogy minél hosszabb lejáratúak, annál többe kerülnek. Bár az egyes törlesztőrészletek mértéke a futamidő növekedésével párhuzamosan általában csökken, a hosszabb futamidő alatt összességében többet fizetünk. Valószínűleg egy hároméves futamidőre szóló kölcsön esetén mindent egybevéve sokkal többet fizetünk vissza, mintha ugyanazt az összeget ugyan némileg magasabb THM és törlesztő-részlet mellett, de rövidebb futamidőre vesszük igénybe. Minél magasabb összegről van szó, a különbség annál szembeötlő, ezért ne csábuljunk el rögtön az alacsonyabb törlesztőrészlet láttán!

Hitelre vásárolni az esetek döntő többségében többe kerül, mint azonnal készpénzben fizetni, hiszen az áruhitellel nem csupán a termék árát fizetjük ki, hanem a hitelfelvétel költségét is. A hitel törlesztőrészleteinek összeadásával kiszámítható, hogy mennyi a kölcsönből vásárolt termék végső ára. Ez a matek sokszor azt eredményezi, hogy egy akciós termék többe kerül, mint ugyanaz egy másik üzletben a normál áron.

Szerző: Sarnyai Tibor

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/hitel1-1024x640.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/hitel1-150x150.jpgNews CityÉletmódgazdálkodás,hitel,hitelfelvétel,karácsonyi kiadások,költéstervezésMikor kezdjük a karácsonyi készülődést? Az első adventi gyertya meggyújtásakor már tudni kell, mi lesz az ünnepi menü vagy épp milyen ajándékok kerülnek a fa alá? Pénzügyileg mindenképpen érdemes előre terveznünk. Nagyszüleink idején a karácsony volt az egyetlen időszak, amikor bizonyos árukat be lehetett szerezni. A közértben volt déligyümölcs, új...