Nem csak a természet készül a lombhullatással a téli időjárásra, de nekünk, embereknek is szükségünk van arra, hogy felkészítsünk szervezetünket a hidegre. Letenni kicsit a lantot és lassítani az egész éves hajtást követően. Különbözik a táplálkozásunk, erősítenünk kell az immunrendszerünk és nem árt a bőrünket is védeni.

Táplálkozás és az immunrendszerünk

A téli étrendünk sok mindenben szükségszerűen különbözik a más évszakokban megszokottól. Többek között azért is, mert megváltozik a kínálat. Borús reggeleken sokkal inkább hagyjuk el a reggelit, mint máskor. Pedig legalább akkora szükségünk lenne egy forró kakaóra vagy egy meleg teára, mint korábban. Szervezetünknek ugyanis télen is szüksége van a kellő mennyiségű – 1,5-2 liter közötti – folyadékra.

Gyakran esik szó télen a vitaminfogyasztásról, ami a kívánatosnál alacsonyabb. Mivel a mirelit gyümölcsökben, illetve a messzi tájakról hozott, még éretlenül leszedett gyümölcsökben jelentősen kevesebb a vitaminmennyiség. Ezért érdemes inkább a szezonális termékek közül válogatni, hogy magasabb tápértékű és tápanyagban gazdag ételeket fogyaszthassunk.

Fontos gondoskodni a megfelelő vitaminpótlásról is, elsősorban a C-vitaminból. Az ásványi anyagok és a rostok is épp olyan nélkülözhetetlenek. A növényi rostok számos védőfunkciót töltenek be a szervezetünkben. A másodlagos növényi anyagoknak pedig antimikrobiális hatásuk is van, vagyis csökkentik a kórokozó mikroorganizmusok aktivitását és mennyiségét.

Egészségünk a mozgás

Mozogni még télen, a hidegben is kell, mivel a sportnak számos pozitív élettani hatása van: nő az állóképesség, javul a közérzet, energikusabbak leszünk és a hangulatunk is jobb lesz. A testedzés erősíti a csontokat, javítja az emésztést, a méregtelenítést és az immunműködést.

Már ősszel javasolt a megelőzésre gondolni, felkészíteni szervezetünket a téli hónapokra. Fogyasszunk gyömbért, mert gyulladáscsökkentő hatású. A kurkuma előnyös láz és fertőzések ellen, mézben feloldva pedig köptető és köhögéscsillapítóként is funkcionál. A citromban sok a C-vitamin, segíti a meghűléses betegségek megelőzését, állítólag izzasztó hatású és a gyulladt torok is gyógyítható vele. A fokhagyma antibakteriális hatása révén légúti megbetegedések kezelésében is használatos. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A méz tartalmaz kálciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamint.

Bőrünk egészsége

Ahogy hűlnek a napok, egyre fontosabb az időjárás viszontagságaitól való védelem bőrünk számára is. A szobák száraz melege és a nyirkos hideg szél, egyaránt szárítja, igénybe veszi. Ha tartósan a szabadba készülünk, kicsit zsírosabb krémet kenjünk, éjszakára a jól felszívódó hidratálók valók, amelyek nem akadályozzák a bőr légzését.

A szolárium és kvarclámpa pedig valósággal felvidít minket fényével, de a bőrt is gyógyítja.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.hazipatika.com/

http://www.webbeteg.hu/

http://lifemagazin.hu/

http://www.zizikalandjai.com/

https://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/keszuljunkatelre3.jpghttps://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/keszuljunkatelre3-150x150.jpgNews CityEgészségegészséges élet,életmód,felkészülés a télre,immunműködés erősítése,immunrendszer,télNem csak a természet készül a lombhullatással a téli időjárásra, de nekünk, embereknek is szükségünk van arra, hogy felkészítsünk szervezetünket a hidegre. Letenni kicsit a lantot és lassítani az egész éves hajtást követően. Különbözik a táplálkozásunk, erősítenünk kell az immunrendszerünk és nem árt a bőrünket is védeni. Táplálkozás és...